Felszínen az év elején eltűnt aranyhajó kincse

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 3. 21:05
Nem sokkal azután, hogy megtalálták az év elején Argentína partjainál rejtélyes körülmények között elsüllyedt aranyhajó roncsait, sikerült "kimenteni" a hajó 22 millió dollárt érő rakományát, az összesen 9,5 tonnányi arany- és ezüstércet.

Rio Gallegos város rendőrsége megerősítette, hogy a Polar Mist nevű hajó értékes rakományának felszínre hozatala vasárnap fejeződött be.

A kipofozott chilei halászhajó január 18-án süllyedt el, két nappal azután, hogy a nyolcfős legénység segélyhívást adott le egy tomboló vihar során. A legénység tagjait helikopterrel kimentették, de a hajó - mindeddig rejtélyes körülmények között - elsüllyedt amikor a partközeli vizek felé vontatták.

A bárka az argentin partoktól 40 kilométerre szakadt el, és 80 méter mélyre süllyedt. Az ország déli részén fekvő Rio Gallegos rendőrségének egyik név nélkül megszólaló tisztje nem tudta megmondani, hogy a kincsből pontosan mennyit sikerült felszínre hozni.

A hajót birtokló Cerro Vanguardia argentin bányatársaság elnöke szerint azonban még hét rúd arany és ezüst pihen az óceán fenekén. "Arról tájékoztattak, hogy a kiemelés során az egyik kosár visszaesett, a benne lévő rudak pedig eltűntek" - idézte Jorge Palmest a Clarin című napilap.

A mentésben hozzávetőleg húsz hajó és robot tengeralattjáró vett részt, a munkálatokat a déli féltekén most uralkodó téli időjárás viharai nehezítették. Az expedíciót a hajót biztosító londoni Lloyds finanszírozta.

Az elsüllyedt hajó története nagy port vert fel Argentínában, a média és szakértők is kétségbe vonták, hogy a rakomány valóban a hajón volt. Szerintük a legénység számára biztonságosabb lett volna a hajón maradni, és az is furcsa volt, hogy bekapcsolva hagyták a hajó motorját, így az elszabadulhatott. Az újságokat az is érdekelte, hogy miért egy 1979-ben épül rozoga halászhajón szállították az értékes nemesfémeket.