Hosszú Katinka világbajnoki címet nyert a 400 méteres női vegyesúszásban

Infostart
2009. augusztus 2. 19:46
Két bronzérme után világbajnoki aranyat nyert a római vízes vb legeredményesebb magyarja. Hosszú Katinka mögött Kirsty Coventry lett a második a 400 méteres női vegyesúszásban. Jakabos Zsuzsa hetedikként ért célba. Korábban Cseh László bronzérmes lett a férfiak 400 méteres vegyesúszó számában.

Hosszú Katinka 4:30.31 perces Európa-csúccsal nyert. Ugyanebben számban Jakabos Zsuzsanna 4:37.85-tel hetedik lett. Hosszú már a harmadik érmét gyűjtötte be a római vb-n, vasárnapi diadalát megelőzően 200 m vegyes és 200 m pillangón harmadik volt.

Az első két hosszon, a pillangón Hosszú Katinka és az ausztrál Stephanie Rice úszott a legjobban, majd a hátúszásban feljött az egyes pályán úszó, zimbabwei Kirsty Coventry, a kiváló hátúszó is. Féltávnál immár ő és Hosszú vezetett.

A mellúszásban sem változott a helyzet, legfeljebb annyiban, hogy az addig a negyedik-ötödik helyen tempózó Jakabos Zsuzsa kicsit hátrább csúszott, a remek mellúszó, Hannak Miley pedig harcba kezdett a dobogóért.

Nyilvánvaló volt, hogy a verseny a gyorsúszásban fog eldőlni. Coventry hiába remek ebben az úszásnemben is, nem bírt Hosszú Katinkával, aki 310 és 330 méter között közel egy testhosszt vert rá.

A bajai származású, az Egyesült Államokban tanuló magyar versenyzőnő végül óriási fölénnyel nyert (4.30.31), az utána következő három versenyzőnő, Coventry (4:32.12), Rice (4:32.29) és Miley (4:32.72) között csak hatvan századnyi különbség volt.

Hosszú Katinka a magyar úszósport 19. világbajnoki aranyát nyerte meg, Egerszegi Krisztina és Kovács Ágnes után mindössze a harmadik a hölgyek közül.