A varsói felkelés résztvevőiről emlékezett meg XVI. Benedek pápa

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 2. 16:09
A 65 évvel ezelőtti varsói felkelés résztvevőiről emlékezett meg XVI. Benedek pápa vasárnapi úrangyala imádságában.

- A felkelők hősiessége és a nemzet ereje teremtette meg a szabad Lengyelországot. Életük feláldozása meghozta gyümölcsét: a békét és a fellendülést hazájuknak - mondta a német születésű pápa lengyelül, hozzátéve, hogy imáival csatlakozik a lengyel fővárosban tartott megemlékezés résztvevőihez.

A varsói felkelés 1944. augusztus 1-jén robbant ki a lengyel Honi Hadsereg (Armija Krajowa), a Londonban székelő emigráns (polgári) kormány fegyveres erejének felhívására, azzal a céllal, hogy még a keletről közeledő Vörös Hadsereg megérkezése előtt felszabadítsák Varsót a német megszállás alól. A német túlerő végül, 63 napig tartó küzdelem után legyűrte a lengyel felkelőket. A harcokban 18 ezer lengyel és 17 ezer német fegyveres halt meg, a polgári áldozatok száma 180 ezer volt. A kapituláció után a náci megszállók félmillió lakost űztek el a fővárosból, Varsót pedig - Hitler utasítására - a földdel tették egyenlővé.

Szombaton lengyel állami vezetők és több száz világháborús veterán részvételével tartottak megemlékezést a lengyel fővárosban a felkelés 65. évfordulóján.