A roma holokauszt emléknapja

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 2. 08:51
Ma van a roma holokauszt áldozatainak emléknapja. A központi megemlékezést az egykori auschwitz-birkenaui láger területén 16 évvel ezelőtt felállított emlékmű előtt tartják, amelyen több európai ország kormányának képviselői, civil szervezetek vezetői, túlélők vesznek részt.

Itthon a Roma Polgárjogi Alapítvány képviselői a IX. kerületi Nehru parkban felállított emlékmű előtt hajtanak fejet a vészkorszak áldozatainak emléke előtt, majd elhelyezik az emlékezés virágait. A Roma Polgárjogi Alapítvány, a Phralipe, a Roma Parlament, a Romédia Alapítvány és a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom által szervezett gyászünnepségen a kormány képviseletében Csizmár Gábor államtitkár mond beszédet.

A roma holokausztról 1972 óta emlékeznek meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján annak emlékére, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban több mint 3 ezer cigány férfit, nőt és gyermeket mészároltak le. A második világháború idején meggyilkolt romák számát félmillióra becsülik. Magyarországról 23 ezer cigányt deportáltak, közülük 21 ezren az auschwitz-birkenaui táborban haltak meg.