Vizsgálat indult az illegális őssejt-kezelés miatt - a nap hírei

Infostart
2009. augusztus 1. 21:12
Vizsgálatot rendelt el a fővárosi Nyírő Gyula Kórház főigazgatója az illegális őssejt-kezelés miatt. Mintegy százmillió forint megfizetésére kötelezte az elsőfokú munkaügyi bíróság a BKV-t. Sorozatos balesetek miatt több mint 10 kilométeres torlódás alakult ki napközben az M7-es autópályán a Balaton felé. A nap hírei.

Vizsgálatot rendelt el a fővárosi Nyírő Gyula Kórház főigazgatója az illegális őssejt-kezelés miatt. A Népszabadság azt írta: Dr. Vadnai Marianna azt szeretné megtudni, hogy milyen beavatkozások történtek abban az épületrészben, amelyet korábban bérleti szerződéssel adott át az intézmény egy magán-egészségügyi szolgáltatónak. Az ÁNTSZ szerint a kórháznak nem volt engedélye arra, hogy a területén őssejt-beültetést végezzenek. Bucsek Gábor, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője a lapnak azt mondta: gyerekek is kaptak illegális őssejtkezelést, de azt még vizsgálják, hogy pontosan hány emberen végeztek ilyen beavatkozást azok az orvosok, akiket szerdán helyeztek előzetes letartóztatásba. A rendőrség eddig két külföldit és két magyar állampolgárt gyanúsított meg emberi test tiltott felhasználásával.

Százmilliót bukhat a BKV

Mintegy százmillió forint megfizetésére kötelezte az elsőfokú munkaügyi bíróság a BKV-t, amiért rendkívüli felmondással, végkielégítés nélkül küldték el a cégtől a kabinetigazgatót. A Magyar Nemzet azt írta: Szalai Lászlónak - közös megegyezés esetén - mintegy 60 millió forint járt volna munkaszerződése értelmében. A BKV kommunikációs igazgatója válaszában azt mondta: Szalai Lászlót a többi között mulasztás miatt menesztették azonnali hatállyal és a cég még nem döntött arról, hogy kifizetik az összeget vagy másodfokra viszik az ügyet. Korábban Székelyné Pásztor Erzsébet az InfoRádióban azt is elmondta: 2 és fél évre visszamenőleg minden végkielégítést átnéznek, miután a közelmúltban több vezető is kiugróan magas összeggel távozott a cégtől. Bosnyák Gyula, a BKV korábbi stratégiai igazgatója csaknem 40 millió forintos végkielégítést kapott és Szalainé Szilágyi Eleonóra volt humánpolitikai igazgatóról is kiderült, hogy 100 millió forintos végkielégítésének kifizetése után is a BKV-nál dolgozott havi több millió forintos fizetésért. A társaságnál történt botrányok miatt a Fidesz lemondásra szólította fel Balogh Zsoltot, a BKV általános vezérigazgató-helyettesét, Székely Gábort, a felügyelőbizottság elnökét és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest.

Átadta a HospInvest a hevesi kórházakat

Már az önkormányzatok által alapított nonprofit társaságok működtetik a kórházakat Heves megyében. Merczel József, a megyegyűlés szocialista alelnöke elmondta: az egri Markoth Ferenc Kórházban zökkenőmentesen megtörtént a leltár szerinti átadás-átvétel, csak néhány elszámolást halasztottak augusztusra. Érsek Zsolt, Hatvan szocialista polgármestere is arról számolt be, hogy rendben megtörtént az átadás-átvétel a városi kórházban, és a részlegeként működő parádfürdői intézményben is folyamatos a betegellátás. -A gyöngyösi kórház működtetésére kiírt tender még nem zárult le, a pályázatok leadási határideje augusztus 15-e, az eredményt a hónap végén hirdetik ki.

Óriási torlódás az M7-esen

Sorozatos balesetek miatt több mint 10 kilométeres torlódás alakult ki szombat napközben az M7-es autópálya Balaton felé vezető szakaszán. Anderlich Ágnes, az Útinform ügyeletese azt mondta: a nap folyamán háromszor is szinte ugyanott történt baleset az M7-es autópályán, ahol korábban több autó is összeütközött. Délután az autópályán Budapest felé Érdnél volt fennakadás két baleset miatt.

Munkába állt az új NATO-főtitkár

Átvette hivatalát Jaap de Hoop Scheffertől az új NATO-főtitkár. Anders Fogh Rasmussen első munkanapja hétfőn lesz, kedden pedig már elnököl az Észak-atlanti Tanács ülésén. Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy akárcsak elődjének az új főtitkárnak is Afganisztán lesz a legnagyobb kihívás. A NATO 64 ezer katonát állomásoztat a közép-ázsiai országban, hogy megpróbálja megfékezni a tálib lázadók egyre agresszívabb fellépését.

Tűzvész a Kanári-szigeteken

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken négyezer embert menekítettek ki otthonából az egyre terjedő erdőtűz miatt. A lángok La Palma szigetén csaptak fel péntek éjszaka. Spanyolország szárazföldi részén idén nyáron nyolcan haltak meg az erdőtüzekben.

Meglátogatta Massát Schumacher

A hétszeres világbajnok Michael Schumacher is meglátogatta a kórházban fekvő Felipe Massát. Az Állami Egészségügyi Központban múlt szombat óta kezelik a Ferrari 28 éves brazil pilótáját, miután egy hete súlyosan megsérült a Magyar Nagydíj időmérő edzésén. Felipe Massát hétfőn magángéppel viszik haza Sao Paulóba. A pilótát a hátra lévő idei futamokon Michael Schumacher helyettesíti.

Véget ért a Balaton-átúszás

Csaknem 9300-an teljesítették az idei Balatonátúszáson a Révfülöp és Balatonboglár közötti, 5,2 kilométeres távot. A szervezők azt mondták: az egy héttel elhalasztott 28. Balaton-átúszáson a legjobb időeredmény 1 óra 8 perc közelében volt. Az úszók között volt többek között Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok is, aki valamivel több mint 3 óra alatt teljesítette a távot.