Szabó Mihály: Hasznos lenne bekamerázni a főváros egyes részeit

Infostart
2009. augusztus 1. 12:51
Az aluljárókban, a műemléki övezetekben és a város legkevésbé biztonságos területein lenne szükség elsősorban a térfigyelő kamerák elhelyezésére - mondta Szabó Mihály, a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hasznos lenne térfigyelő kamerákat elhelyezni az aluljárókban, a műemléki övezetekben és a főváros legkevésbé biztonságos területein, azt viszont folyamatosan ellenőrizni kell, hogyan változik a bűncselekmények és közterületi szabálysértések száma a kamerarendszer telepítése nyomán - mondta a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

A most készülő, vonatkozó új törvény szigorú szabályokat vezet be a járókelők jogainak védelmére. Így például, ha a közterület-felügyelet feljelentést tesz egy olyan esetben, amit megörökítettek a kamerák, a felvételeket öt napon belül meg kell semmisíteni - magyarázta Szabó Mihály. A beépített garanciák biztosítják, hogy ne lehessen visszaélni a személyes adatokkal - tette hozzá.

Nehéz lecsapni

A felújított aluljárókban kevesebb a rongálás és a szemetelés, ám az ellenőrzéseket ezekben sem lehet megszüntetni - vélekedett Szabó Mihály. Hozzátette: szorosan együttműködnek a rendőrséggel, főleg az aluljárókban, például a Nyugati téren, ahol nagyon sokat számít, hogy az egyenruhások állandóan jelen vannak.

Az engedély nélkül árusítókra is gyakran lecsapnak a közterület-felügyelet munkatársai, ám ahhoz nincsenek elegen, hogy mindenhol ott legyenek - mondta a szervezet igazgatója. Megjegyezte: a felügyelet igyekszik egyre rugalmasabbá, gyorsabbá és hatékonyabbá tenni a beavatkozást, bevezették például a rogobós szolgálatot is.

Azért is nehéz az illegálisan árulók ellen fellépni, mert sokan közülük felkészülnek a felügyelet munkatársainak érkezésére: gyakran előfordul, hogy amíg ők elvisznek valakit, hogy feljelentést tegyenek ellene, társa a tartalék áruval beáll a helyére - fűzte hozzá a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1 - Szabó Mihály
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2 - Szabó Mihály
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást