Összekötnék a Duna két mellékágát

Infostart
2009. július 31. 06:47
Összekötné a Duna szigetközi magyar és csallóközi szlovák mellékágait a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület. Javaslatuk szerint a terület része lehet Magyarország vízgyűjtő-gazdálkodási tervének.

A Népszabadság szerint a terv az Európai Unió követelményeinek megfelelően készül, a nyilvánosság előtt, civil szervezetek bevonásával, uniós programokkal, műszaki modellezésekkel. Az év végéig össze kell állítani a dokumentumot, amelyben minden "víztest" ökológiai célú minőségjavításának módozatai szerepelnek. A rehabilitációs elképzelés három - Ásványráró, Dunasziget és Dunaremete térségében kialakított - összetett műtárgyrendszer, más néven kiegészített, vízszintemelő fenékküszöb, amelynek részeként hajózsilip, hallépcső, árvízelvezető csatorna is működne. Nagy hajók így sem közlekedhetnének az elterelt folyó medrében, de a kisebb jachtok használni tudnák a vízfelületet.

A Magyar Nemzet azt írja: újabb MSZP-t érintő dokumentumot mutatott be az osztrák Format hetilap, amely a Gripen-beszerzések miatt indított vizsgálatokról számolt be. Eszerint Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter kabinetfőnöke, Zámbori Mihály többször is találkozott az Ausztriában korábban őrizetbe vett Pouilly gróffal. A szaktárca közölte, nincsenek információi az állítólagos megbeszélésekről. A gyanú szerint az üzletember a British Aerospace cég kijárójaként eurómilliókkal érte el, hogy Magyarország és Csehország Gripen harci repülőgépeket vásárolt 2001-ben, 2002-ben légterének védelmére a konkurens, elsősorban amerikai ajánlatokkal szemben. Ausztriában pedig neki tulajdonítják, hogy az ország Eurofightereket rendelt a favorizált F-16-osok helyett.

Az Index írásából megtudhatják, hogy több mint tíz év kellett ahhoz, hogy a mobilcégek lemásolják az internetes csevegés alapfunkcióit, de simán bejöhet, hogy az utolsókból ők lesznek az elsők. Négymilliárd mobilozót tudnak megszólítani. Bajban van a mobilipar, mert nagyon lemaradt a webes cégek mögött. Mobilon csupán három olyan kommunikációs csatorna van, amely a világ bármely két előfizetőjét összeköti: a telefonhívás, az sms/mms és az email. Ezek a funkciók mindegyik mai készülékben benne vannak és mindegyik mobilszolgáltatónál elérhetők. A weben azonban bármely két internetező meg tud osztani egymással filmeket vagy képeket, neten telefonálhatnak, emailezhetnek és cseveghetnek is.

A Világgazdaságból megtudhatják, hogy meghaladja a 400 millió forintot azoknak a teljesítményeknek a listája, amelyekért jogosulatlanul nyújtottak be számlát a szakrendelők az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. Legalábbis ezt mondta a Világgazdaságnak Vojnik Mária, a szaktárca államtitkára. Ez annak kapcsán derült ki, hogy az OEP ellenőrizte az áprilisi extrém mennyiségű gyógyítási jelentéseket. Ám nem kezelik vétkesnek a fals jelentőket, hiszen a kódkönyvben (szabálykönyv) nem egyértelmű az egyes kezelések és az azokért járó díjak szabályozása - tette hozzá az államtitkár. Így látja ezt Varga Imre, a szakrendelők szakmai képviseletét ellátó Medicina 2000 szövetség elnöke is. Ezért tárgyalást sürget a biztosítóval és a minisztériummal egy korrekt, egyértelműen értelmezhető kódkönyv összeállításáról. Ebben valamennyi szakrendelői beavatkozást és az azokért járó pontok forintértékét meghatároznák (az egyes beavatkozásokért járó pontok forintértékéből képződik a beavatkozások díja), s a jövőben mindenkinek a szerint kellene jelenteni a teljesítményeket a tb-nek.

A Napi Gazdaság szerint kilogrammonként 8-10 eurós árrés tapasztalható a hízott liba-, és kacsamáj piacán, ám az ágazat szereplői abban bíznak, hogy az utolsó negyedévben már javul a helyzet. Míg a Négy Mancs tavalyi akciója több milliárd forintos veszteséget okozott az ágazatnak, a tapasztalatok szerint van az az alacsony ár, amelyen a francia kereskedők hajlandóak vásárolni. Ez látszik azon is, hogy a január-áprilisi libamájexport alig 3 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál, a kacsamájkivitel pedig 11 százalékkal növekedni tudott. A Hungerit Zrt-nél egyelőre próbálják talpra állítani a céget, amelynek 3-4 milliárd forintos kiesést okozott az állatvédők tavalyi akcióját követő kényszerű leállás.

A portfolio.hu-n arról olvashatnak, hogy egy évtizedes probléma oldódhat meg az év végére, eddig van ugyanis lehetőségük az érintett korosztályoknak visszalépni a vegyes nyugdíjrendszerből a tisztán állami rendszerbe. A magyar szabályozás 2013-tól alapvetően megváltozik, az állami pillérből várható garantált nyugdíj ekkortól csökken le, viszont számításaink szerint még ez a drasztikus váltás sem elegendő ahhoz, hogy egy átlagos életpályát felmutató tag a maradást válassza. Az ok egyszerűen az, hogy túlságosan kevés idő (4-11 év) van hátra ahhoz, hogy megfelelő megtakarítás gyűljön össze, nem beszélve arról, hogy a választható portfóliós rendszer előnyei is hosszabb távon tudnak csak kijönni.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást