eur:
393.8
usd:
367.6
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Magosz: állami szintű a szocialista "ingatlanpanama"

A szocialisták kormányzati szintre emelték az "ingatlanpanamát" a sukorói földcsere ügyében - jelentette ki Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A szövetségi igazgató szerint Bajnai Gordon jelenlegi, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Veres János volt pénzügyminiszter és Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt elnöke "cinkosa az ingatlanpanamának", amelyben jó minőségű, jó helyen lévő, több mint egymilliárd forint értékű állami földet rossz helyen lévő, értéktelen gyümölcsösért cseréltek el.

Budai Gyula az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem hivatalos jelentésére hivatkozott.

Elmondta, az egyik napilap értesülésének utánajárva, felhívta az ÁSZ sajtóreferensét, aki nem cáfolta a megállapításokat, miszerint alulértékelték a sukorói állami földet és felül a pilisi és albertirsai területeket; illetve, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. azt a tájékoztatást adta: a közútépítésére a Pilis térségében 6 hektár, egyébként pedig további 4 hektár, összesen 10 hektár területre lett volna szüksége az államnak. Budai Gyula emlékeztetett: összesen 182 hektár területet cseréltek el a sukorói velencei tóparti állami földterületre.

Ha a csere időpontjában a Vagyongazdálkodási Tanács kellő gondossággal járt volna el, tudnia kellett volna, hogy az államnak nincs szüksége mind a 182 hektár területre az autópálya építésénél - mondta a Magosz igazgatója.

A kormányszóvivő, az MNV Zrt. szóvivője hazudott, amikor azt mondta, hogy azért kellett elcserélni a területeket, mert az autópálya-építéséhez szükség van ennyi területre - jelentette ki Budai Gyula.

Kiemelte: az ÁSZ-jelentés tartalmazza, hogy a 182 hektárnak csak az 5,6 százalékára lett volna szükség, ezt az állam ki tudta volna sajátítani.

Budai Gyula felidézte, hogy a gazdasági tárcának, amelyhez Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tartozott, Bajnai Gordon volt a vezetője.

Nincs semmilyen gigaberuházás Sukorón, nincs milliárdos projekt és üres ígéretnek tűnik a 2500 munkahely megteremtése is, ehelyett szocialista "ingatlanpanama van", amelynek a volt és jelenlegi kormánytagok mellett az MNV Zrt. volt és jelenlegi vezetői is résztvevői - hangsúlyozta a Magosz igazgatója.

A Magyar Hírlap pénteki értesülése szerint a sukorói kaszinóprojektre az egyetlen pályázó a hatszázezer forint jegyzett tőkéjű, 2008. december 4-én bejegyzett KC Bidding Befektetési, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A napilap szerint a KC Bidding Befektetési, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tulajdonosa a Csehországban bejegyzett s a német határ közelében "alsó- és középosztályú" kaszinókat üzemeltető American Chance Casinos és az offshore paradicsomként ismert ciprusi Larnacán bejegyzett Vigotop.

A King,s City néven ismertté vált másfél milliárd eurós, azaz több mint 400 milliárd forintos beruházásra Sukorón egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport készül, amely 2011-re gigantikus idegenforgalmi komplexumot kíván megépíteni a Velencei-tó északi partján. A hetven hektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztatóközpont is helyet kapna.

Az ingatlan Sukoró külterületén, az M7-es autópálya és a Velencei-tó közötti részen, az evezőspályához tartozó létesítményektől nyugatra helyezkedik el. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez az egyik befektető - Joáv Blum izraeli származású magyar állampolgár - úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserére a magyar államnak a Pest megyében található, összesen 183 hektárnyi gyümölcsösét.

A helyi civil szervezetek által többször is kritizált sukorói beruházás kapcsán Bajnai Gordon már vizsgálatot kért a pénzügyminisztertől.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×