eur:
393.84
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szombattól csökken a táppénz mértéke

Tíz százalékkal csökken a táppénz mértéke július 31-e után bekövetkező keresőképtelenség esetén - mondta Bogdán Zsuzsanna, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár pénzbeli ellátási főosztályának vezetője.

A táppénz mértéke folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának a 60 százalékára csökken (korábban 70 százalék volt). Ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt 50 százalék lesz, az eddigi 60 százalék helyett.

További változás, hogy az új jogszabály maximálja az egy napra kifizethető táppénz összegét. Az egy naptári napra jutó bruttó táppénz legmagasabb összege a biztosítási jogviszony fennállásának ideje alatt - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 400 százalékának harmincad része - maximum 9533,33 forint lehet. Annak megszűnését követően (passzív táppénz) - a minimálbér 150 százalékának harmincad része - maximum 3575 forint.

Kérdésre válaszolva Bogdán Zsuzsanna elmondta: a 2008-as adatok alapján az egy napra járó táppénz összege átlagosan 3125 forint volt.

Az alkalmazotti jogviszonyban állók esetén a keresőképtelenség első 15 munkanapjára járó betegszabadság mértéke szintén csökken, a távolléti díj jelenlegi 80 százalékáról 70 százalékra. A folyamatban lévő táppénzeket a változás nem érinti.

Az egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény értelmében a táppénz a keresőképtelenség időtartamára jár, legfeljebb azonban a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a beteg a biztosítási jogviszony megszűnése után - a jogosultsági feltételek fennállása esetén -, passzív jogon továbbra is táppénzellátásban részesüljön, ennek időtartama augusztus 1-től 30 napra csökken (45 napról).

A törvény felhatalmazza az OEP-et, hogy az E-Alap éves költségvetésében meghatározott keretek között méltányosságból táppénzt folyósítson annak a biztosítottnak, aki az ahhoz szükséges biztosítási idővel nem rendelkezik. A módosítás nyomán az egészségbiztosító a biztosítási jogviszony megszűnése után folyósított táppénz lejártát követően méltányosságból az eddigi 45 nap helyett a keresőképtelenség idejére, de maximum 30 napra állapíthat meg táppénzt.

Bogdán Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra, hogy a terhességi-gyermekágyi segély mértékére és összegére nem vonatkozik a változás, az továbbra is 70 százalék marad és nincs maximum összege sem.

A főosztályvezető közlése szerint a változásokra azért került sor, mert a gazdasági válság miatt sokan keresőképtelen állományba kerültek, ennek pedig az lett a következménye, hogy a táppénzkiadások nagy mértékben emelkedtek, a passzív táppénz például 100 százalékkal. A táppénzkassza az időarányoshoz képest körülbelül 5-6 százalékkal több kiadással számol most.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×