Ombudsman: A hajléktalanoktól nem vonható meg az egészségügyi ellátás

InfoRádió / MTI
2009. július 30. 16:05
Az alapjogokkal ellentétesnek tartja az egészségügyi ellátásra való jogosultság megvonásának tervét a hajléktalanoktól az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elképzelése kirekesztő, és csak egy létező probléma semmibe vételét jelentené.

Az ombudsman azután kezdett vizsgálatot, hogy az egészségbiztosító több esetben nem fogadta el egészségügyi szolgáltatásra feljogosító igazolásként a hajléktalanságot bizonyító közokiratot.

A szervezet főigazgatója azt mondta, hogy hajléktalan jogcímű jogosultként senkit nem tartanak nyilván. A biztos jelentésében megállapította: a jogszabály valóban nem rendelkezik ezekről az esetekről, ugyanakkor úgy vélte, hogy a pénztár gyakorlata sérti a jogbiztonság követelményét.

Közben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az ombudsman kezdeményezésére már elfogadja a település szintű lakcímkártyát a hajléktalan státusz igazolására, de jogszabály-módosítást kezdeményezett, amellyel kivenné a hajléktalanokat az egészségügyi ellátásra jogosultak köréből.