Kifogások, miért ne dolgozzanak a segélyért

Infostart
2009. július 30. 16:31
Évekig egyetlen forint önkormányzati támogatást, de még ingyen ebédet és tűzifát sem kap Hódmezővásárhelyen az a segélyezett, aki egészséges, de nem fogadja el a felkínált közmunkát. A Csongrád megyei város vezetőit meglepte és elkeserítette, hogy az érintettek felét még ezzel sem lehetett munkára fogni. Akadt, aki arra hivatkozott, hogy allergiás a napsütésre, más pedig azt mondta, hogy megalázó lenne, ha az ismerősei azt látnák, füvet nyír egy parkban. Pedig ezért a munkáért 30 ezer forinttal többet kaptak volna, mint amennyi a segély összege volt.

Valamennyi korábbi segélyezett számára munkát ajánlott idén tavasszal a hódmezővásárhelyi önkormányzat. A testület az arra jogosultak, összesen hétszáz ember számára rendelkezésre állási támogatást is folyósít - tájékoztatta az InfoRádiót az önkormányzat jogi irodájának vezetője. Ambrus Norbert elmondta: a hétszáz emberből kétszázan az egészségi állapotuk miatt nem dolgozhatnak, a többiek viszont alkalmasak, közülük azonban csak 246-an vállalták a munkát.

A többiek a legkülönbözőbb indokokkal utasították vissza az önkormányzat által felajánlott feladatok elvégzését. Akadt, aki arra hivatkozott, hogy allergiás a napsütésre, más pedig azt mondta, megalázó lenne számára, ha ismerősei látnák, hogy egy parkban nyírja a füvet. Volt, aki közölte, hogy ennyi pénzért nem megy el dolgozni, pedig míg a rendelkezési támogatás havi összege 27 800 forint, addig a nyolcórás közmunkát végzők 78 500, azaz nettó 57 815 forintot kapnak - magyarázta Ambrus Norbert.

Az önkormányzat úgy döntött, hogy a továbbiakban nem folyósítja a rendelkezésre állási támogatást a közmunkát megtagadók számára, akiktől más támogatásokat is megvonnak, így nem kapnak majd ingyenes ebédet vagy télen ingyen tűzifát - fűzte hozzá a Csongrád megyei város önkormányzatának jogi irodavezetője.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást