Börtönt kaphatnak a kéretlen levelek küldői

Infostart
2009. július 30. 11:44
Zaklatják reklámokkal levélben, sms-ben vagy e-mailben, pedig nem engedélyezte? Augusztus 10-től ez már bűncselekmény lesz, ugyanis az adatvédelmi biztos ezt kezdeményezte azzal szemben, aki jogtalan haszonszerzési célból kezel adatokat.

Augusztus 10-től bűncselekménynek minősül a jogtalan haszonszerzési célból való adatkezelés, amelynek büntethetőségét Jóri András adatvédelmi biztos kezdeményezte. A büntető törvénykönyv módosításával lehetővé válik a felelősségre vonás azokban az esetekben, amikor internetes postafiókon keresztül kéretlen üzenetekben, spamekben kínálnak megvételre jogtalanul összeállított email címeket, elérhetőségeket, személyes adatokat tartalmazó adatbázisokat a küldők.

Bűncselekménynek minősül az illegálisan összeállított, direkt marketing célú adatbázisok, listák készletezése, fejlesztése, kereskedelme, illetve küldése is.

Ha ezentúl is kapunk kéretlen levelet, akkor az ombudsmanhoz vagy a nyomozóhatósághoz lehet fordulni, amely lefolytatja a nyomozás - közölte az InfoRádióval Jóri András adatvédelmi biztos.

Az ombudsman emlékeztet, hogy a hatályos törvények szerint direkt marketing célú elektronikus üzenet csak a címzett előzetes hozzájárulásával küldhető. Hozzátette, hogy a megvételre felajánlott adatbázisok általában több száz személy nevét, elérhetőségét és egyéb személyes adatait tartalmazzák, amelyek többnyire jogszerűtlen forrásból származnak.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást