Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az oktatási tárca hátráltatja az ELTE kollégiumának felújítását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ELTE saját erőből finanszírozná Budaörsi úti, jelenleg szinte használhatatlan kollégiumának felújítását - mondta az InfoRádiónak az egyetem Gazdasági Tanácsának elnöke. Klinghammer István hozzátette, megvan a pénz, megszervezték a felújítás hátterét, de nem írhatják ki a közbeszerzési pályázatot, mivel az oktatási tárca még nem adott erre engedélyt.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem úgy döntött, hogy saját pénzből újítja fel egyik legrosszabb állapotban lévő kollégiumát. A Budaörsi úti Kőrösi Csoma Sándor Kollégium rekonstrukciója összesen 1,2 milliárd forintba kerülne.

A pénz megvan, már csak az oktatási minisztérium engedélyére várunk - mondta az InfoRádiónak az ELTE Gazdasági Tanácsának elnöke, aki hozzátette: minden készen áll, akár holnap kiírhatnák a közbeszerzés eljárást, de a minisztériumi hozzájárulás nélkül ez egyelőre lehetetlen.

Klinghammer István elmondta: mivel állami egyetemről van szó, a közbeszerzési pályázathoz feltétlenül kell a minisztérium engedélye, amelyet levélben kért az ELTE. Az intézmény május 18. óta várja a tárca válaszát.

A tervek szerint a több mint hatszáz férőhelyes kollégiumot a munkálatok idejére, egy évre bezárják. A felújításhoz szükséges pénz már rendelkezésre áll, ugyanis az Ajtósi Dürer sori ingatlan eladásából 5 milliárd forint folyt be.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Beruházási Főosztályának helyettes vezetője úgy reagált az InfoRádióban, hogy már válaszoltak az ELTE levelére: arra kérték az intézmény vezetőit, mutassák be a rekonstrukcióhoz szükséges pénz felhasználásának háttérgaranciáit - erre pedig még nem került sor.

Somogyi Botond hozzátette: igaz, hogy az ELTE az ingatlaneladásból befolyó pénzből szeretné finanszírozni a kollégium felújítását, de ennek az összegnek a felhasználásáról az egyetem és a minisztérium között már régóta vita van.

Hanganyag: Szépvölgyi István