Átvizsgálja bérezési és jutalmazási rendszerét a BKV

InfoRádió / MTI
2009. július 30. 21:09
Átvizsgálja bérezési és jutalmazási rendszerét a BKV. Célzott ellenőrzések kezdődnek a fürdőbalesetek megelőzése érdekében. Elbocsátották a vesztegetéssel gyanúsított kerületi ügyészt - napi hírösszefoglaló.

Átvizsgálja bérezési és jutalmazási rendszerét a BKV. A cég kommunikációs igazgatója az InfoRádióban azt mondta: 2007 januárjáig visszamenőleg minden végkielégítést átnéznek. Székelyné Pásztor Erzsébet azután beszélt erről, hogy a Magyar Nemzet című lap azt írta: Bosnyák Gyula, a társaság korábbi stratégiai igazgatója egyévnyi munkaviszony után csaknem 40 millió forintos végkielégítéssel távozott a BKV-tól. A hét elején Szalainé Szilágyi Eleonóra volt humánpolitikai igazgató távozott a BKV-tól, miután a Magyar Nemzet megírta: 100 millió forintos végkielégítésének kifizetése után is a cégnél maradhatott több millió forintos fizetésért.

Az adatvédelmi törvény alapján közérdekből nyilvános adat a közfeladatot ellátó személyek javadalmazása - mondta el az InfoRádiónak az adatvédelmi biztos. Jóri András hozzátette: az információ közlésére az egyetemek és főiskolák vezetői, valamint az Oktatási Minisztérium jogosult. Az ombudsman azután kezdett vizsgálatot, hogy a gödöllői Szent István Egyetem oktatói és kutatói az intézmény - szerintük - pazarló gazdálkodásának megfékezésére kérték az oktatási minisztert. A Hiller Istvánnak küldött levelükben a rektor többmilliós havi fizetését és tízmilliót meghaladó féléves jutalmát állították szembe a tanszékek filléres gondjaival, és a döntések hiányában megrekedt programokkal.

Nem volt verseny a ppp-konstrukcióban, vagyis az állam és a magántőke közös finanszírozásával készült iskolai sportcsarnokok és tanuszodák építésekor, így a létesítmények többe kerültek a vártnál - állapította meg az Állami Számvevőszék. A szervezet jelentésében azt is kifogásolta, hogy az üzemeltetést az önkormányzatok vették át a privát cégektől.

Célzott ellenőrzések kezdődnek a következő hetekben a fürdőbalesetek megelőzése érdekében - közölte a kancelláriaminiszter. Molnár Csaba a napokban történt tragikus esetekre utalva elmondta: az ÁNTSZ - ha szükséges - más hatóságokat is bevon a termál- és élményfürdőket érintő a vizsgálatokba. Július 19-én a siófoki Galerius Fürdőben ért baleset egy 4 éves kisfiút, aki 5 nappal később, a kórházban meghalt. Július 23-án az újpesti Aquaworld élményfürdőben vesztette életét egy 9 éves kisfiú, miután a szörfmedencénél belezuhant egy aknába, amely nem volt jól rögzítve.

Egymilliárd forintos megtakarítást jelent éves szinten az, hogy csökkentették az állami cégeknél a vezetőség létszámát - közölte a kormányszóvivő. Szollár Domokos emlékeztetett arra: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 149, legalább többségi állami tulajdonú társaságnál az összesen 1108 fős igazgatósági és felügyelőbizottsági létszámot 182-vel mérsékelte.

Hivatalvesztéssel sújtották azt a kerületi ügyészt, akit hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsítanak. Ihász Sándor fővárosi főügyész elmondta: a fegyelmi eljárás szerint Varga Gergely egy olyan ügyben, ahol ő képviselte a vádat, megengedhetetlen módon egyezkedni kezdett az egyik vádlottal arról, hogy 600 ezer forintért felfüggesztett szabadságvesztést indítványoz a számára. Hangsúlyozta: nem igaz, hogy az ügyészség el akarta volna titkolni az esetet. Korábban a Népszava számolt be a vesztegetési ügyről. A lap szerint a Fővárosi Főügyészség egykori szóvivője 2 millió forintot kért egy vádlottól azért, hogy enyhébb büntetést indítványozzon a bíróságon, és kollégái érték tetten, amikor átvette a pénzt.

Kínai állampolgárok által irányított és működtetett bűnözői csoportokat számolt fel a Vám- és Pénzügyőrség. A szervezet vezetője azt mondta: a bandák - elsősorban az import áfa elkerülésével - csaknem 5 milliárd forint adóhiányt okoztak a költségvetésnek. Nagy János közölte: az összehangolt akciót több szervezet részvételével kedden, a hajnali órákban hajtották végre 64 helyszínen. Az akció során tíz embert vettek őrizetbe.

Bűnszervezetben elkövetett terrorcselekményekkel gyanúsítják meg a napokban a Magyarok Nyilai nevű csoport kilenc tagját, köztük Budaházy Györgyöt - erősítette meg a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Fazekas Géza az InfoRádióban elmondta: a bűnszervezetté minősítés lényegesen megemeli az esetleges büntetési tételeket. A főügyészség országgyűlési képviselők elleni támadások megszervezésével, terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsítja Budaházy Györgyöt.

Orvosa szerint tovább javul Felipe Massa állapota, és várhatóan teljesen felépül a Forma-1-es Ferrari csapat brazil pilótája, aki a Magyar Nagydíj szombati időmérő edzésén sérült meg súlyosan. Dino Altmann elmondta: a versenyzőt továbbra is Magyarországon kezelik, de akár már vasárnap hazautazhat.

Mallorcán egy gépkocsi aljára erősített pokolgépet találtak a spanyol hatóságok a két csendőr életét kioltó merénylet helyszínétől nem messze. A robbanószerkezetet hatástalanították. Délután egy csendőrlaktanya előtt robbant fel egy autó alá rejtett bomba; a detonációban sokan megsebesültek. José Luis Zapatero spanyol kormányfő a Baszk Haza és Szabadság nevű szervezetet, az ETA-t tette felelőssé a merényletért.