eur:
394.82
usd:
371.32
bux:
65706
2024. április 16. kedd Csongor

Több helyszínen végeztek illegális őssejtkezelést

Több helyszínen is végezték a gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést; az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem - mondta a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője szerdán.

Az NNI korábban közölte, hogy emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást; a gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket a magánklinika épületében 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében.

A kezelésekhez szükséges adagokat egy ukrán állampolgárságú nő készítette el, az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer USA dollárt vagy 5 millió forintot fizettek.

Az ukrán gyanúsított abortumokból nyerte ki az őssejteket, amelyeket a kezelés során amerikai állampolgárságú társa a betegeknek beinjekciózott, vagy infúziós oldatban adagolt be. A pácienseknek beadott készítményeket korábban nem tesztelték sem embereken, sem állatokon, hatásuk ismeretlen volt.

Ehhez a két intézmény sem a szükséges szakhatóság, sem pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottságának engedélyével nem rendelkezett. A tevékenységet egy magyar állampolgárságú férfi is segítette, aki az őssejteket tartalmazó hűtőedények szállításában, illetve a vérminták hatósági bevizsgáltatásában, valamint a kezelendő betegek szállításában segédkezett.

Bucsek Gábor őrnagy szerdán az MTI-nek elmondta: a rendőrség 2008 decemberében hivatalból rendelte el a büntetőeljárást, mert arról szereztek információt, hogy őssejttel kapcsolatos kezelést végeznek Magyarországon. Ennek a nyomozásnak a négy gyanúsítottját hétfőn vette őrizetbe a rendőrség.

Három gyanúsítottat - egy magyar, egy ukrán és egy amerikai állampolgárt - egy budapesti kórházban vették őrizetbe, amint éppen egy beavatkozást végeztek. Negyedik társukat, egy magyar állampolgárt pedig ezzel párhuzamosan egy vidéki városban fogták el a rendőrök. A gyanúsítottak között van professzor, orvos, biológus, illetve egy részvénytársaság vezetője.

A gyanúsítottak részben beismerő vallomást tettek, a nyomozók ezeket ellenőrzik.

Az őrnagy elmondta: a kezelések helyszíne független volt a magánklinikától, "vidéki városban, illetve Budapesten több helyszínen" történtek.

Bucsek Gábor nem tudta megmondani, hányan részesülhettek az őssejtkezelésben, mindenesetre most úgy tűnik, "igen nagy számban", vélhetően százas nagyságrendben. Mint mondta, értékelik a vallomások erre vonatkozó részét, és a házkutatás során lefoglalt bizonyítékokat, amelyekből erre vonatkozó információt nyerhetnek.

A rendőrség szerint az őssejteket abortumokból nyerte ki az ukrán gyanúsított. Bucsek Gábor ezzel kapcsolatban azt mondta: az elkövetők rendelkeztek az abortumokból kinyert őssejt tárolására engedéllyel.

"Ennek az engedélynek a kereteit lépték túl azzal, hogy bevonták kereskedelmi forgalomba ezeket az őssejteket, és anyagi ellenszolgáltatás fejében adták be a pácienseknek" - magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy van-e az ügynek külföldre vezető szála, az őrnagy csak annyit jegyzett meg: feltérképezik a gyanúsítottak kapcsolatrendszerét, még értékelik külföldi kapcsolataikat.

Az üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett emberi test tiltott felhasználását a törvény 2-8 évig tartó szabadságvesztéssel bünteti.Az őrnagy az MTI kérdésére elmondta, hogy emberi test tiltott felhasználása miatt eddig két alkalommal indított eljárást az NNI: az egyik ügyben szaruhártyával kereskedtek, a másikban pedig tüdővel és más belső szervekkel. Ezeket a nyomozásokat azonban megszüntették.

A főosztályvezető ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: nagyon nehéz ezeknek az ügyeknek - így a mostaninak is - a bizonyítása, mert a legális engedélyek kereteit lépik túl az elkövetők és követik el a bűncselekményt.

A büntető törvénykönyv szerint az követi el az emberi test tiltott felhasználása bűntettét, aki emberi gént, sejtet, ivarsejtet, embriót, szervet, szövetet, halott testét vagy annak részét jogellenesen megszerez, vagyoni haszonszerzés végett forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik.

A Sonline hírportál kedd este azt adta hírül, hogy illegális őssejt-beültetéseket hajtottak végre a kaposvári Seffer-klinikán. A hírportál információja szerint egy amerikai, egy ukrán és két magyar orvos éppen egy műtéthez készülődött, amikor a rendőrök tetten érték őket.

A Seffer-klinika ügyvezető igazgatója, Seffer Tibor kedd este cáfolta az internetes újság értesülését. Közölte, július 13-tól augusztus 3-ig zárva tart a klinika, ahol nem folyik őssejtkutatás. Mint kifejtette, az intézmény egyik laboratóriumát bérelte az az IRM Magyarország Zrt., amely cég egy ideig a terápiás célú őssejtgyűjtésre és -tárolásra szóló engedély birtokában foglalkozott ezzel a területtel. Az IRM engedélyét azonban tavaly tavasszal visszavonták, gyakorlatilag azóta ez a cég sem folytat őssejtkutatást Kaposváron, és a napokban hivatalosan is felhagyott ezzel a tevékenységével.

Seffer Tibor hangsúlyozta, a klinika és az IRM két különböző cég. A klinikán plasztikai sebészet folyik, és annak dolgozói be sem tehették a lábukat a bérelt laboratóriumba, amelynek szabályos működését a tisztiorvosi szolgálat több tucatszor is ellenőrizte.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×