Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A lakáshiteleseket és a bankokat is védi a pénzügyminiszter

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A július 28-tól érvényes állami garanciával a kormány azokat a hiteleseket kívánja megsegíteni, akik a válság miatt veszítették el munkahelyüket, vagy jelentősen megemelkedett a törlesztő részletük - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter.

A bajba jutott lakáshitelesekre vonatkozó állami garancia július 28-tól érvényes, s "nem tudok olyan bankról, amely egyáltalán nem kívánja alkalmazni az állami garancia nyújtotta kedvezményeket" - közölte a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában a pénzügyminiszter.

Hozzátette: bizonyára vannak olyan bankok, amelyek a kedvezményes konstrukcióra határidőre felkészültek, s vannak olyanok, amelyek "ezt lassabban teszik", s várhatóan csak augusztus elejétől, vagy augusztus második hetétől indítják a kedvezmények nyújtását.

Oszkó Péter szólt arról is: az állami garancia valójában ingyen biztosíték a bank és az ügyfél számára is. A kedvezményes, állami garanaciához kötött konstrukció révén kétmillió forint áthidaló hitelhez juthat az ügyfél, ami gyakorlatilag a futamidő meghosszabbítását jelenti, de csak a legrászorultabbak számára - tette hozzá.

"Mindenki számára egyértelművé kívánjuk tenni, hogy a felvett hiteleket természetesen mindenkinek a szerződésben rögzített feltételek szerint vissza kell fizetnie" - fogalmazott a pénzügyminiszter.