A legjobb diplomatáink a Balkánra mennek

InfoRádió / MTI
2009. július 29. 09:16
Ha elhúzódik a gazdasági válság, abból könnyen lehet társadalmi és szociális válság is - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök Budapesten, a háromnapos külképviselet-vezetői értekezlet nyitó napján.

A kormányfő kiemelte: a válság közepette azzal szembesültek, hogy Magyarország megítélése a régióban nem tartozott a legjobbak közé. Mint mondta: az ország gazdasági teljesítőképességének visszaesése éreztette hatását. Hangsúlyozta, Magyarország két értékalapú szövetség, az Európai Unió és a NATO tagja, e két szervezet keretein belül folytat az ország kiszámítható és elvszerű külpolitikát.

Bajnai Gordon szólt arról is, hogy Magyarország aktívan támogatja Horvátország, Szerbia és Albánia európai uniós csatlakozását. Hozzátette: Budapest a Nyugat-Balkánon legfontosabb céljának tekinti, hogy ezen országok euroatlanti integrációját támogassa, ezért a legkiválóbb diplomatáit küldi a térségbe. Mint mondta: kormánya abban érdekelt, hogy folytatódjon az EU bővítése és az egységes európai piac minél jobban működjön.

Kitért arra is, hogy a válság idején a biztonság felértékelődik, ezért Magyarország több külföldi műveletben vesz részt. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok stratégiai szövetségese Magyarországnak.

Bajnai Gordon az Oroszországhoz fűződő viszonyról azt mondta: a tiszteletnek, a partnerségnek, a kiszámíthatóságnak és az érdekek világos egyeztetésének kell jellemeznie. Kínáról szólva azt mondta a miniszterelnök, hogy a régióban Magyarország Kína első számú stratégiai partnere.