eur:
393.9
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Massa bizakodóan tekint a jövőbe - a nap információi

Általános létszámstopot hirdetett a közigazgatásban a miniszterelnök. Idehaza újabb öt esetben igazolták az új típusú influenzavírus jelenlétét. Orvosa szerint rendbe jön a Forma-1-es Magyar Nagydíjon súlyosan megsérült Felipe Massa látása. A nap legfontosabb hírei.

Létszámstopot hirdetett a közigazgatásban Bajnai Gordon miniszterelnök - jelentette be a kormányszóvivő. Szollár Domokos közölte: a döntés gyakorlatilag a teljes államigazgatásra vonatkozik. A szóvivő azt mondta: mivel a válság neheze még hátra van, nemcsak új embert nem lehet felvenni, de a megüresedő állásokat sem szabad betölteni, és a feladatokat megbízási szerződésekkel kiszervezni sem lehet. Hangsúlyozta: kivétel csak a rendőrség esetében van; ott, ha az utcán szolgálatot teljesítő vagy a bűnüldözésben résztvevő állományban üresedés van, a helyet be lehet tölteni.

A jövő évi válságköltségvetés miatt az önkormányzatok is kevesebb támogatást kapnak - jelentette ki a kormányfő Debrecenben, ahol a város polgármesterével találkozott. Bajnai Gordon hangsúlyozta: a kormány minden erejével támogatja az európai neutronkutató központ debreceni pályázatát, a közösségi közlekedés átalakításában pedig figyelembe veszi a debreceni tapasztalatokat. Kósa Lajos az InfoRádiónak azt mondta: továbbra is elutasítja a helyhatóságokat érintő elvonásokat. Közölte: őszre javaslatot dolgoz ki arra, hogy önkormányzati-állami tulajdonú közös vállalatban működtessék a tömegközlekedést.

Alapítványt hoz létre a hátrányos helyzetű diákok támogatására a Magyar Rektori Konferencia, ezzel veszi ki a részét a társadalmi szolidaritásból - közölte a kormányszóvivő a rektori fizetésekkel összefüggő kérdésekre válaszolva. Szollár Domokos elmondta: ezt a Magyar Rektori Konferencia Elnökségének tagjai ígérték meg, amikor a múlt héten találkoztak a miniszterelnökkel, aki szóvá tette ezt a problémát. Korábban a Magyar Nemzet írt arról, hogy akár 54 millió forint is lehet egy rektor éves jövedelme.

Januártól megszűnne a falusi turizmus adókedvezménye a kormány új adótörvény-tervezete alapján - erősítette meg az InfoRádiónak az agrártárca szakállamtitkára. Forgács Barnabás elismerte, hogy az érintetteknek a módosítás hátrányt jelent, de hangsúlyozta, hogy még ebben az évben szeretnének újabb pályázatokat kiírni a falusi turizmus támogatására. Az ágazatban jelenleg csak évi 800 ezer forint feletti bevétel esetén kell adóbevallást készíteni.

Újabb öt esetben igazolták az új típusú influenzavírus jelenlétét, így már 70-re emelkedett idehaza a fertőzöttek száma. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint az öt beteg közül három külföldről érkezett Magyarországra, ketten pedig itthon fertőződtek meg, és a külföldről hazatértek közvetlen környezetéhez tartoznak. Az öt új beteg közül senkit sem kell kórházban ápolni, állapotuk jó. Közben Spanyolországban a H1N1-es vírussal fertőződött meg Vadócz Krisztián, a labdarúgó-válogatott és az Osasuna középpályása. A játékos már jól érzi magát.

Orvosa szerint rendbe jön Felipe Massa látása, aki a Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő edzésén sérült meg. Dino Altman azt mondta: a pilóta akár egy héten belül hazatérhet. A Ferrari 28 éves brazil versenyzőjét egy, az előtte haladó Rubens Barrichello autójáról leszakadt acélrugó találta fejen, majd kocsijával 190 km/órás sebességgel a gumifalnak csapódott. Az autóversenyzőt koponyatöréssel vitték kórházba, és még aznap megoperálták.

Gondatlan emberölés miatt, ismeretlen tettes ellen indult nyomozás annak a 4 éves kisfiúnak a halála ügyében, akit július 19-én ért baleset a siófoki Galerius Fürdőben. Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a gyermekre egy fürdővendég talált rá eszméletlen állapotban az egyik 120 centiméteres medencében. Hozzátette: sikerült újraéleszteni a gyermeket, de 5 nappal később, a kórházban belehalt sérülésébe.

Elhelyezték a 4-es metró kelenföldi járműtelepének alapkövét; a diszpécser-központot is magába foglaló létesítmény várhatóan két év múlva készül el. A kivitelezésre a DBR Metró Projekt Igazgatóság tavaly írt ki nyílt közbeszerzési eljárást, amelyet a Swietelsky nyert meg 11,5 milliárd forintos ajánlattal.

Nem veszélyezteti a Nyugati téri felüljáró és környéke forgalmát az átkelőről hétfő este lehullott több betondarab - közölte a Fővárosi Közterület Fenntartó szóvivője. Horti Zsófia az InfoRádióban elmondta: a tűzoltók már eltávolították a meglazult betonelemeket, és megállapították, hogy a felüljáró szerkezete ép.

Jogszabálysértés miatt törölte a nyilvántartásból az Avantgarde Utazási Irodát a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal. A Népszabadság Online azt írta: a cég nem teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit, ezért nem szervezhet több utat. Az Avantgarde az idén már a hatodik törölt utazási iroda.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×