Kik a "némák" a magyar parlamentben?

InfoRádió / MTI
2009. július 28. 15:09
Ebben a kormányzati ciklusban az elmúlt fél évben hallgatott a legtöbb parlamenti képviselő a plenáris ülésen: 75-en egyáltalán nem szólaltak fel a parlamenti patkóban - derül ki az Országgyűlés honlapján található adatokból.

A "hallgatók" közül a legtöbben a kormánypárti frakcióban ülnek, köztük van Kiss Péter miniszter, Juhász Ferenc elnökségi tag, Molnár Gyula polgármester, Simon Gábor, a választmány elnöke, Vadai Ágnes államtitkár, Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke és Suchman Tamás képviselő.

A Fidesz képviselői közül 23-an nem szólaltak fel a plenáris ülésen a tavaszi és a nyári rendkívüli ülésszakon, többek között ilyen volt Orbán Viktor pártelnök, Kövér László választmányi elnök, Rogán Antal polgármester és Deutsch Tamás képviselő.

Arányaiban az SZDSZ-frakcióból maradtak csendben a legkevesebben, a 19 képviselő közül hárman, Kuncze Gábor volt pártelnök, Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter és Kovács Kálmán nem szólaltak fel.

A 15 független közül Csapody Miklós, Vas János, Tóth András, Császár Antal nem kért szót az ülésteremben az elmúlt fél évben.

Nagy volt a verseny a legrövidebb "beszédet" elmondók között, a szocialista Kárpáti Tibor a külügyi és határon túli magyarok bizottságának előadójaként annyit mondott: "Tisztelt Elnök Úr, Tisztelt Ház! Bizottságunk egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta a beszámolót". (A beszámoló a NATO-nak a 2009. évi afgán választások biztosításában történő közreműködésével kapcsolatos magyar katonai szerepvállalásról szóló kormánydöntésről, valamint a Magyar Honvédségnek az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők tevékenységében való közreműködéséről szólt.)

Volt 15, 20 és 25 másodperces felszólalás is az elmúlt fél év plenáris ülésein.