Az ÁNTSZ-ben megbíznak az emberek, a parlamentben nem

Infostart
2009. július 28. 22:07
A belpolitikai intézményekben, tehát a parlamentben, a kormányban és a pártokban bíznak legkevésbé az emberek, az ÁNTSZ-t viszont nagyra tartják - derült ki a Medián reprezentatív felméréséből. A közvélemény-kutató intézet 1200 embert kérdezett meg áprilisban.

A magyarok szívesen "büntetnek" és szeretik a rendcsinálókat: erre enged következtetni a Medián felmérése, amely szerint a törvényeket betartatók élvezik a legnagyobb társadalmi bizalmat. A rangsor első helyezettje ugyanis az ÁNTSZ, a második az Alkotmánybíróság, utána az ügyészség, majd a köztársasági elnök következik.

Közepes eredményt értek el a fegyveres testületek, a sajtó, a Magyar Nemzeti Bank, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap, a kereskedelmi bankokról és a biztosítótársaságokról azonban rossz véleménnyel vannak a válaszadók. Átlag alatt végeztek az egyházak és a szakszervezetek is, ami a Medián elemzése szerint azt jelenti, hogy gazdasági válság idején nem számít rájuk komolyan a közvélemény.

Leghátul, látványosan lemaradva azonban egyértelműen a belpolitikai intézmények állnak: legkevésbé a kormányban, a politikai pártokban és a parlamentben bíznak meg az emberek. Az önkormányzatok általában kimaradnak a belpolitikai csatározásokból - a Medián ezzel magyarázza, hogy ezek kategóriájukban viszonylag jó pontszámot szereztek - kivéve a fővárosit.

Néhány szám, amely jól érzékelteti az arányokat: a felmérés százpontos skáláján az ÁNTSZ 62, a kormány pedig 23 pontot ért el; az átlagot 48 pontnál húzták meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást