eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Ökörség" a disznó-ügy: nem fenyegeti semmi az otthoni vágást

Szollár Domokos kormányszóvivő "ökörségnek" nevezte a disznóvágás megszüntetéséről szóló híreket, valamint hétfői tájékoztatóján hangsúlyozta: a továbbiakban is ugyanúgy lehet otthon disznót vágni, mint eddig.

Nem készül olyan kormányrendelet, amely betiltaná a házi disznóvágást, a kormány csupán egy higiéniai ajánlás kiadását tervezi, amely a vendéglátás egészére vonatkozik majd - mondta Kocsner Tibor a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) élelmiszerlánc-felügyeleti főosztályvezetője az MTI-nek hétfőn.

A Magyar Hírlap hétfői cikkében Zalai Andreára, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) főtitkárára hivatkozva azt írta, a Bajnai-kormány egy 2010-től hatályos rendeletmódosítással megszüntetné a hagyományos disznóvágást.

A hírre reagálva az FVM főosztályvezetője kiemelte: a jelenleg hatályos jogszabályok szerint csak vágóhídon levágott disznó, vagy marha húsa adható közfogyasztásra. A jogszabályok szerint pedig már az ingyenes kóstoló is közfogyasztásnak számít.

Kocsner Tibor kiemelte: készülőben van egy higiéniai ajánlás a vendéglátás egészére vonatkozóan, azonban a házi disznóvágással kapcsolatos ajánlások valószínűleg csak szeptemberben kerülnek majd bele.

Hétfői tájékoztatóján Szollár Domokos kormányszóvivő is "ökörségnek" nevezte a disznóvágás megszüntetéséről szóló híreket, valamint hangsúlyozta: a továbbiakban is ugyanúgy lehet otthon disznót vágni, mint eddig.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnökének hétfői sajtótájékoztatójára reagálva - miszerint egy uniós rendeletmódosítás is veszélyeztetheti a disznóvágás magyar hagyományát - Kocsner Tibor rámutatott: az uniós állatvédelmi szabályozás módosítása egyáltalán nem akadályozza a házi disznóvágásokat.

A főosztályvezető aláhúzta: a tervezett uniós szabályozás elfogadásával a Németországtól keletre fekvő EU-tagállamokban csak az vághat disznót, akinek meg van hozzá a megfelelő tapasztalata, azonban ennek igazolására semmilyen papírra nem lesz szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×