Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Ökörség\" a disznó-ügy: nem fenyegeti semmi az otthoni vágást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szollár Domokos kormányszóvivő \"ökörségnek\" nevezte a disznóvágás megszüntetéséről szóló híreket, valamint hétfői tájékoztatóján hangsúlyozta: a továbbiakban is ugyanúgy lehet otthon disznót vágni, mint eddig.

Nem készül olyan kormányrendelet, amely betiltaná a házi disznóvágást, a kormány csupán egy higiéniai ajánlás kiadását tervezi, amely a vendéglátás egészére vonatkozik majd - mondta Kocsner Tibor a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) élelmiszerlánc-felügyeleti főosztályvezetője az MTI-nek hétfőn.

A Magyar Hírlap hétfői cikkében Zalai Andreára, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) főtitkárára hivatkozva azt írta, a Bajnai-kormány egy 2010-től hatályos rendeletmódosítással megszüntetné a hagyományos disznóvágást.

A hírre reagálva az FVM főosztályvezetője kiemelte: a jelenleg hatályos jogszabályok szerint csak vágóhídon levágott disznó, vagy marha húsa adható közfogyasztásra. A jogszabályok szerint pedig már az ingyenes kóstoló is közfogyasztásnak számít.

Kocsner Tibor kiemelte: készülőben van egy higiéniai ajánlás a vendéglátás egészére vonatkozóan, azonban a házi disznóvágással kapcsolatos ajánlások valószínűleg csak szeptemberben kerülnek majd bele.

Hétfői tájékoztatóján Szollár Domokos kormányszóvivő is "ökörségnek" nevezte a disznóvágás megszüntetéséről szóló híreket, valamint hangsúlyozta: a továbbiakban is ugyanúgy lehet otthon disznót vágni, mint eddig.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnökének hétfői sajtótájékoztatójára reagálva - miszerint egy uniós rendeletmódosítás is veszélyeztetheti a disznóvágás magyar hagyományát - Kocsner Tibor rámutatott: az uniós állatvédelmi szabályozás módosítása egyáltalán nem akadályozza a házi disznóvágásokat.

A főosztályvezető aláhúzta: a tervezett uniós szabályozás elfogadásával a Németországtól keletre fekvő EU-tagállamokban csak az vághat disznót, akinek meg van hozzá a megfelelő tapasztalata, azonban ennek igazolására semmilyen papírra nem lesz szükség.