eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Felipe Massa katonásan gyógyul - a nap információi

Jelentősen javult Felipe Massa állapota. Átadták a Stratégiai Légiszállítási flotta első C-17-es repülőgépét Pápán. 8 és fél százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács. A nap legfontosabb hírei.

Jelentősen javult Felipe Massa állapota - mondta a sportolót kezelő Állami Egészségügyi Központ katonai főigazgató-helyettese. Grósz Andor közölte: a Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő edzésén megsérült autóversenyzőt levették a lélegeztetőgépről, és már beszélt is családjával. Az orvosok a pilóta szemsérüléséről egyelőre nem tudtak érdemben nyilatkozni, mint mondták: még nincs olyan állapotban, hogy a szükséges vizsgálatokat el tudják végezni. A tájékoztatás szerint erre még 7-10 napot kell várni. A Ferrari 28 éves brazil pilótáját a Forma-1-es Magyar Nagydíj szombat délutáni időmérő edzésén találta fejen egy, az előtte haladó Rubens Barrichello autójáról leszakadt acélrugó, majd 190 km/órás sebességgel a gumifalnak csapódott.

Átadták a Stratégiai Légiszállítási flotta első C-17-es repülőgépét a Veszprém megyei Pápán, a program bázisaként működő katonai repülőtéren. Az óriás szállítógép bemutatóján jelen volt Bajnai Gordon miniszterelnök, Claudio Bisogniero, a NATO főtitkárának helyettese és Szekeres Imre honvédelmi miniszter. A kormányfő történelminek nevezte, hogy tizenkét ország együttműködésével sikerült létrehozni a katonai légiszállítási flottát. Bajnai Gordon szerint ez Magyarország, de a NATO szempontjából is fontos lépés volt. A Stratégiai Légiszállítási Képesség nevű program 10 NATO-tagállam - az Egyesült Államok, Bulgária, Észtország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia és Szlovénia -, valamint a békepartnerségi programhoz csatlakozott Svédország és Finnország együttműködésével jött létre.

100 bázisponttal, 8 és fél százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elemzők 50 bázispontos mérséklésre számítottak. A monetáris tanács szoros szavazással döntött a 100 bázispontos kamatcsökkentés mellett - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Simor András közölte: a vártnál nagyobb mérséklés mellett szólt a magyar gazdaság kockázati megítélésének javulása, az állampapír kibocsátások sikere, valamint a forint árfolyamának erősödése is.

A szuperbruttó jövedelemadó-alapról szóló törvényi rendelkezés megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté úgy véli: az, hogy az adóalap részévé válik a munkáltató által fizetett társadalombiztosítási járulék is, nem áll semmilyen kapcsolatban az adóalanyok által megszerzett jövedelemmel. Az ombudsman szerint emellett a társadalombiztosítási járulék és az egészségügyi hozzájárulás nem befolyásolja az adóalany nyugdíj, illetve egészségügyi ellátását, így jövedelemként emiatt sem vehető figyelembe. Közben a Pénzügyminisztérium közölte: álláspontja szerint az adómódosítás megfelel az alkotmányos követelményeknek. A tárca úgy véli: az adóalap megállapítása lényegében adótechnikai kérdés.

Egy felmérés szerint júniusban kismértékben lassulhat a fogyasztói árak növekedésének üteme. Az Ecostat ugyanakkor azt várja, hogy az év végéig - az áfaemelés, majd szeptembertől az alacsony bázis miatt - emelkedik az infláció. A kutatóintézet novemberre 6,9 százalékos pénzromlást valószínűsít. Ugyanebben az időszakban a termelői árak szintje 5 százalékkal haladhatja meg az előző év azonos időszakának értékét. Az Ecostat az év egészére 10,4 százalékos, december végére 10,8 százalékos munkanélküliségi rátát vár.

Szerdán bruttó 4 forinttal emelkedik a benzin és 2 forinttal gázolaj ára - értesült a portfolio.hu. Takács Szabolcs elemző az InfoRádióban elmondta: a Mol lépése a tőzsdei ármozgásokat figyelembe véve nem számít meglepetésnek. Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az áremelés után a benzin átlagosan körülbelül 294 forintba kerülhet, miközben a gázolajért átlagosan 270 forint körül kell fizetni.

Emberi mulasztást állapított meg az a belső vizsgálat, amelyet az Aquaworld üzemeltetője indított az újpesti élményfürdőben múlt csütörtökön történt halálos baleset után. A cégtől négy dolgozót küldenek el. Az Aquaworld Zrt. marketing és értékesítési igazgatója az InfoRádióban elmondta: a belső vizsgálat a műszaki, karbantartó területről, illetve az üzemeltetés területéről egy-egy munkatárs közvetlen munkajogi felelősségét állapította meg; az ő munkaviszonyukat rendkívüli felmondással megszüntetik. Kelecsényi Ágnes hozzátette: az érintettek - a vizsgálat megállapításai szerint - annak ellenére engedélyezték a szörfmedence elindítását, illetve nem állították le a működését, hogy észlelték az aknafedél hibáját. Rajtuk kívül két másik dolgozó közvetett munkajogi felelősségét állapították meg; esetükben rendes felmondás útján szűnik meg a munkaviszony. Az újpesti élményfürdő szörfmedencéjénél csütörtökön egy 9 éves kisfiú halt meg; a gyermek belezuhant egy aknába.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×