Felipe Massa katonásan gyógyul - a nap információi

Infostart
2009. július 27. 21:07
Jelentősen javult Felipe Massa állapota. Átadták a Stratégiai Légiszállítási flotta első C-17-es repülőgépét Pápán. 8 és fél százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács. A nap legfontosabb hírei.

Jelentősen javult Felipe Massa állapota - mondta a sportolót kezelő Állami Egészségügyi Központ katonai főigazgató-helyettese. Grósz Andor közölte: a Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő edzésén megsérült autóversenyzőt levették a lélegeztetőgépről, és már beszélt is családjával. Az orvosok a pilóta szemsérüléséről egyelőre nem tudtak érdemben nyilatkozni, mint mondták: még nincs olyan állapotban, hogy a szükséges vizsgálatokat el tudják végezni. A tájékoztatás szerint erre még 7-10 napot kell várni. A Ferrari 28 éves brazil pilótáját a Forma-1-es Magyar Nagydíj szombat délutáni időmérő edzésén találta fejen egy, az előtte haladó Rubens Barrichello autójáról leszakadt acélrugó, majd 190 km/órás sebességgel a gumifalnak csapódott.

Átadták a Stratégiai Légiszállítási flotta első C-17-es repülőgépét a Veszprém megyei Pápán, a program bázisaként működő katonai repülőtéren. Az óriás szállítógép bemutatóján jelen volt Bajnai Gordon miniszterelnök, Claudio Bisogniero, a NATO főtitkárának helyettese és Szekeres Imre honvédelmi miniszter. A kormányfő történelminek nevezte, hogy tizenkét ország együttműködésével sikerült létrehozni a katonai légiszállítási flottát. Bajnai Gordon szerint ez Magyarország, de a NATO szempontjából is fontos lépés volt. A Stratégiai Légiszállítási Képesség nevű program 10 NATO-tagállam - az Egyesült Államok, Bulgária, Észtország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia és Szlovénia -, valamint a békepartnerségi programhoz csatlakozott Svédország és Finnország együttműködésével jött létre.

100 bázisponttal, 8 és fél százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elemzők 50 bázispontos mérséklésre számítottak. A monetáris tanács szoros szavazással döntött a 100 bázispontos kamatcsökkentés mellett - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Simor András közölte: a vártnál nagyobb mérséklés mellett szólt a magyar gazdaság kockázati megítélésének javulása, az állampapír kibocsátások sikere, valamint a forint árfolyamának erősödése is.

A szuperbruttó jövedelemadó-alapról szóló törvényi rendelkezés megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté úgy véli: az, hogy az adóalap részévé válik a munkáltató által fizetett társadalombiztosítási járulék is, nem áll semmilyen kapcsolatban az adóalanyok által megszerzett jövedelemmel. Az ombudsman szerint emellett a társadalombiztosítási járulék és az egészségügyi hozzájárulás nem befolyásolja az adóalany nyugdíj, illetve egészségügyi ellátását, így jövedelemként emiatt sem vehető figyelembe. Közben a Pénzügyminisztérium közölte: álláspontja szerint az adómódosítás megfelel az alkotmányos követelményeknek. A tárca úgy véli: az adóalap megállapítása lényegében adótechnikai kérdés.

Egy felmérés szerint júniusban kismértékben lassulhat a fogyasztói árak növekedésének üteme. Az Ecostat ugyanakkor azt várja, hogy az év végéig - az áfaemelés, majd szeptembertől az alacsony bázis miatt - emelkedik az infláció. A kutatóintézet novemberre 6,9 százalékos pénzromlást valószínűsít. Ugyanebben az időszakban a termelői árak szintje 5 százalékkal haladhatja meg az előző év azonos időszakának értékét. Az Ecostat az év egészére 10,4 százalékos, december végére 10,8 százalékos munkanélküliségi rátát vár.

Szerdán bruttó 4 forinttal emelkedik a benzin és 2 forinttal gázolaj ára - értesült a portfolio.hu. Takács Szabolcs elemző az InfoRádióban elmondta: a Mol lépése a tőzsdei ármozgásokat figyelembe véve nem számít meglepetésnek. Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az áremelés után a benzin átlagosan körülbelül 294 forintba kerülhet, miközben a gázolajért átlagosan 270 forint körül kell fizetni.

Emberi mulasztást állapított meg az a belső vizsgálat, amelyet az Aquaworld üzemeltetője indított az újpesti élményfürdőben múlt csütörtökön történt halálos baleset után. A cégtől négy dolgozót küldenek el. Az Aquaworld Zrt. marketing és értékesítési igazgatója az InfoRádióban elmondta: a belső vizsgálat a műszaki, karbantartó területről, illetve az üzemeltetés területéről egy-egy munkatárs közvetlen munkajogi felelősségét állapította meg; az ő munkaviszonyukat rendkívüli felmondással megszüntetik. Kelecsényi Ágnes hozzátette: az érintettek - a vizsgálat megállapításai szerint - annak ellenére engedélyezték a szörfmedence elindítását, illetve nem állították le a működését, hogy észlelték az aknafedél hibáját. Rajtuk kívül két másik dolgozó közvetett munkajogi felelősségét állapították meg; esetükben rendes felmondás útján szűnik meg a munkaviszony. Az újpesti élményfürdő szörfmedencéjénél csütörtökön egy 9 éves kisfiú halt meg; a gyermek belezuhant egy aknába.