eur:
394.18
usd:
371.03
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Több ügyész kell, de nincs rá pénz - lapszemle

Már januártól legkevesebb 230-300 új ügyészt kellene munkába állítani az Alkotmánybíróság és a parlament ügyészséget érintő döntései miatt - írja a Népszabadság. Erre azonban se pénz, se kellő számú felkészült ügyész nincs.

Az Alkotmánybíróság a veszprémi bíróság egyik bírájának indítványára 2010. december 31-i hatállyal megsemmisítette a büntetőeljárásról szóló törvény azon rendelkezését, amely az ügyész számára lehetővé tette, hogy a törvényben felsorolt ügytípusok kivételével ne vegyen részt a tárgyaláson. A döntéssel a törvény úgy módosult, hogy "a tárgyaláson az ügyész részvétele kötelező", vagyis a jövőben a tyúkpereket is végig kell ülnie az ügyésznek.

A Magyar Nemzet azt írja: felmerült a gyanú, hogy néhány hitelezéssel foglalkozó cég nem a pénze után kapott kamatból szeretne nyereséget, hanem a bedőlő hitelek fedezetként szolgáló ingatlanok megszerzéséből. Ezek a cégek általában refinanszírozott hitelnyújtók, ami azt jelenti, hogy amikor az ügyfél hitelért fordul hozzájuk, akkor ők banktól vesznek fel kölcsönt, majd a pénzt továbbadják az ügyfelüknek.

Természetesen az áraiknál lehet jobbat is találni a piacon, ám ez a hozzájuk fordulókat nem befolyásolja, mert ők zömében azok közül kerülnek ki, akiknek egy bank sem hajlandó kölcsönözni. Ezek az emberek gyakran kiszolgáltatott helyzetben vannak, anyagilag ellehetetlenültek, így nagy az esélye, hogy nem tudják visszafizetni a kölcsönt. A cégeknek azonban mégis jó üzlet pénzt adni nekik, mert a hitel fedezeteként az ingatlanjukat ajánlják fel.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×