Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több ügyész kell, de nincs rá pénz - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Már januártól legkevesebb 230-300 új ügyészt kellene munkába állítani az Alkotmánybíróság és a parlament ügyészséget érintő döntései miatt - írja a Népszabadság. Erre azonban se pénz, se kellő számú felkészült ügyész nincs.

Az Alkotmánybíróság a veszprémi bíróság egyik bírájának indítványára 2010. december 31-i hatállyal megsemmisítette a büntetőeljárásról szóló törvény azon rendelkezését, amely az ügyész számára lehetővé tette, hogy a törvényben felsorolt ügytípusok kivételével ne vegyen részt a tárgyaláson. A döntéssel a törvény úgy módosult, hogy "a tárgyaláson az ügyész részvétele kötelező", vagyis a jövőben a tyúkpereket is végig kell ülnie az ügyésznek.

A Magyar Nemzet azt írja: felmerült a gyanú, hogy néhány hitelezéssel foglalkozó cég nem a pénze után kapott kamatból szeretne nyereséget, hanem a bedőlő hitelek fedezetként szolgáló ingatlanok megszerzéséből. Ezek a cégek általában refinanszírozott hitelnyújtók, ami azt jelenti, hogy amikor az ügyfél hitelért fordul hozzájuk, akkor ők banktól vesznek fel kölcsönt, majd a pénzt továbbadják az ügyfelüknek.

Természetesen az áraiknál lehet jobbat is találni a piacon, ám ez a hozzájuk fordulókat nem befolyásolja, mert ők zömében azok közül kerülnek ki, akiknek egy bank sem hajlandó kölcsönözni. Ezek az emberek gyakran kiszolgáltatott helyzetben vannak, anyagilag ellehetetlenültek, így nagy az esélye, hogy nem tudják visszafizetni a kölcsönt. A cégeknek azonban mégis jó üzlet pénzt adni nekik, mert a hitel fedezeteként az ingatlanjukat ajánlják fel.

Hanganyag: Sigmond Árpád