Mit tehet a rendőrség a külföldi gyorshajtókkal?

Infostart
2009. július 25. 18:30
A Formula-1-re érkező külföldi gyorshajtókat kizárólag akkor tudják megbüntetni a magyar rendőrök, ha megállítják őket, amennyiben csak fénykép készül, megússza a száguldozó. Jámbor István, az ORFK Közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta, az autópályákon egyébként sem egyszerű egy-egy autóst megállítani.

A magyar utakon száguldozó külföldiekkel szemben csak akkor tudnak eljárni a rendőrök, szabálysértési felelősségre vonás történik, vagyis megállítják a járművet, megállapítják, ki vezette az autót, és ez alapján helyszíni bírságot szabnak ki, vagy szabálysértési feljelentést tesznek - mondta az InfoRádiónak az ORFK Közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Jámbor István kifejtette: ha a szabálysértési eljárás során a külföldivel szemben elmarasztaló döntés születik, akkor ki lehet kényszeríteni a bírság megfizetését, attól függően, hogy uniós állam polgára, vagy harmadik ország állampolgára.

Ha uniós tagállam állampolgára volt a gyorshajtó, és a bírság eléri vagy meghaladja a 74 eurót, akkor a saját országa hajthatja be az összeget. Ha pedig harmadik országbeli állampolgárról van szó, és nem fizeti be a bírságot, vele szemben beutazási tilalmat lehet elrendelni - közölte az osztályvezető.

Ha csak fénykép készül a gyorshajtóról, akkor a rendőrség tehetetlen, ugyanis nincs olyan jogszabály, ami alapján a rendszámot nyilvántartó országtól meg lehetne tudni, ki a jármű üzemben tartója - hangsúlyozta.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást