Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hatalmas vihar: ismét a Balaton az áldozat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az újabb hidegfronti hullám éjjel 2 óra körül érte el a Kárpát-medencét. Erős szél és villámlás kíséretében egy 50 kilométer széles zivatarcella haladt végig a nyugati határszéltől a Közép-Dunántúlon. A legdurvább viharokat a Balaton térségében észlelték az elmúlt éjszaka, de máshol is volt 100 kilométer/órás szél.

Az Időkép automatikus zivatar-figyelmeztető rendszere több mint 50 várost emelt ki éjjel fél háromkor. A nyugati megyékben hatalmas zivatarok is kísérték a legalább 80-100 kilométer/órás széllökéseket, amelyek jóval a csapadékhullám előtt érkeztek.

A legnagyobb zivatarcella a Balatont vette célba, és végigsöpört a tó teljes hosszán. Nem kerülte el a sorsát Székesfehérvár és Budapest sem. A vihar reggel Magyarország keleti részén tombolt.

Az előrejelzések szerint szombaton a Tiszától nyugatra erős északnyugati szél valószínű. A hajnali órákra 16-21 Celsius fokig hűl a levegő. Napközben továbbra is az északi országrészben élők számíthatnak a hidegfront felhőzetéből záporra, helyenként zivatarra. Országszerte erős, helyenként viharos északnyugati szél valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton 22-24 Celsius-fok, keleten még 25-30 Celsius-fok között alakul szombaton.

Vasárnap reggel, illetve az éjszakai órákban északkeleten kisebb eső előfordulhat, másutt erősen illetve közepesen felhős ég valószínű. Mérséklődik az északnyugati szél, ám élénk széllökések a középső területeken még előfordulhatnak. A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet 11-15 Celsius-fok között alakul.

Hétfőn visszatér a strandidő: szinte zavartalan napsütés, igazi nyaralóidő várható. Kedden ismét hidegfrontra lehet számítani: eleinte napsütés lesz, ám délután a hidegfront nyugaton záporral, zivatarral, erős széllel érkezik.

A következő hét közepén változó felhőzet, elszórtan kisebb zápor, helyenként zivatar jellemzi majd a magyarországi időjárást. A csütörtök ismét változást hoz: erősödő nappali felmelegedés, magas UV-B sugárzás várható. Péntektől ismét kánikula lesz.