Nőtt a késve fizető lakossági hitelesek száma - a nap hírei

InfoRádió / MTI
2009. július 24. 21:29
Az első információk szerint nincs magyar áldozata vagy sérültje a horvátországi vonatszerencsétlenségnek. Már lehet igényelni a háziorvostól az új típusú influenza elleni védőoltást. Megkezdődött a Balatonring építése a Somogy megyei Sávolyon. Nőtt a késve fizető lakossági hitelesek száma. A nap legfontosabb hírei.

Horvátországban kisiklott a Zágráb és Split között közlekedő személyvonat. A helyi hatóságok szerint a balesetben 6-an haltak meg, sajtóértesülések alapján 5 férfi és egy nő. A horvát állami mentőszolgálat közölte: 55 embert, köztük 6 gyereket vittek kórházba. A sérültek között 9 külföldi van: 3 francia, 2 ausztrál, illetve egy-egy svéd, szlovén, pakisztáni és brit állampolgár. Závoczky Péter, a zágrábi magyar konzulátus ügyeletese az InfoRádióban azt mondta: továbbra sincs hír magyar áldozatról vagy sérültről.

Már lehet igényelni a háziorvostól az új típusú influenza elleni védőoltást - közölte az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc az InfoRádióban elmondta: a háziorvosokat körlevélben kérik arra, hogy az esetleges szövődmények kockázata alapján határozzák meg az oltási sorrendet. A tömeges oltás október elején kezdődhet. Közben újabb 6, új influenzavírussal fertőzött betegről számolt be az ÁNTSZ. A megbetegedések száma ezzel 47-re emelkedett.

Saját erő nélkül vásárolhatják meg az önkormányzatok a hiteltörlesztést fizetni nem tudó tulajdonosok lakásait. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg. A Bérlakás Hitelprogram módosításával a helyhatóságoknak lehetőségük van arra, hogy elővásárlási jog alapján vagy anélkül megvegyék az ingatlanokat. Mindkét esetben feltétel, hogy a korábbi tulajdonosnak adja bérbe a lakást az önkormányzat.

Az év végi 618 ezerről július végére 716 ezerre nőtt a legalább 90 napos késéssel fizető lakossági hitelesek száma. A Központi Hitelinformációs Rendszert üzemeltető cég legfrissebb kimutatása szerint ennyien kerültek fel a rossz adósokat nyilvántartó, úgynevezett BAR-listára.

Augusztus 10-ig lehet jelentkezni a pótfelvételikre - közölte az Oktatási Hivatal elnöke. Bakonyi László arra is felhívta a figyelmet, hogy az idén már nem a felsőoktatási intézményekhez, hanem a hivatalhoz kell benyújtani a kérelmet. A hétvégén két napilapban jelennek meg azok a felsőoktatási intézmények, amelyek pótfelvételit hirdetnek.

A Fidesz ismét azt kérte a kormánytól, hogy bízza az új kabinetre a Magyar Energia Hivatal vezetőjének kiválasztását. Fónagy János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elhibázottnak tartja, hogy a kabinet újabb 6 évre kinevez valakit egy stratégiai fontosságú intézmény élére. A szocialista Podolák György úgy reagált: elengedhetetlen, hogy törvényesen választott új elnöke legyen a fogyasztók számára fontos Magyar Energia Hivatalnak.

Aktívabban részt kíván venni a jövőben a közéletben a Magyar Mérnöki Kamara. Barsiné Pataky Etelka, a köztestület nemrégiben megválasztott elnöke azt mondta: céljuk, hogy a nemzetgazdaság, a társadalom számára fontos beruházásokban véleményük megkérdezése nélkül ne szülessen döntés.

Megkezdődött a Balatonring építése a Somogy megyei Sávolyon. Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, a projekt koordinátora elmondta: a befektető saját kockázatra kezdi el a munkát, miközben a Magyar Fejlesztési Bankkal még folyik a tárgyalás a beruházáshoz igényelt hitelről. Hozzátette: a gyorsaságimotoros pálya egyéb hasznosítása iránt már most nagy az érdeklődés.

Fokozott figyelemre kérte az Interpol mind a 187 tagországának hatóságait, miután Belgiumban megszökött a börtönből 3 rab, köztük az ország egyik legveszélyesebb bűnözője. A foglyok látványos módon, helikopterrel szöktek meg a brugge-i fegyintézetből.

Iránban az eddigi adatok szerint 17-en meghaltak, 19 ember megsérült, amikor leszállás közben kigyulladt egy utasszállító, majd túlfutott a leszállópályán és falnak ütközött. A szerencsétlenség az ország északkeleti részén lévő Mashad-ban történt. Az Aria nevű, magántulajdonban lévő légitársaság Teheránból érkező orosz gyártmányú Iljusin típusú gépén 153 utas tartózkodott.

A Szellemi Tulajdon Világszervezete 400 ezer dollár, vagyis mintegy 80 millió forint értékben biztosít tudományos lapokat a legkevésbé fejlett országok kutatói számára. Az intézkedés célja, hogy elősegítsék az innovációs törekvéseket. Az ENSZ szervezete közölte: 50 országban teszik ingyen elérhetővé 64 nemzetközi szaklap online változatát, további 58 fejlődő országban pedig hozzájárulnak az előfizetésekhez.