eur:
393.86
usd:
368.6
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Budai Gyula: zátonyra futott a sukorói "szocialista földpanama"

Zátonyra futott a kiemelt kormányprogramként támogatott sukorói "szocialista földpanama" - mondta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Budai Gyula. A Magosz szövetségi igazgatója szerint most már meghatározható azon személyek köre is, akik miatt "ilyen blamázs" érte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt (MNV) és a kormányt.

Közölte, hogy az eddigi információk szerint a kialakult helyzetért felelős Tátrai Miklós, az MNV Zrt. volt vezérigazgatója, Veres János volt pénzügyminiszter, Gyurcsány Ferenc volt és Bajnai Gordon jelenlegi miniszterelnök. Hozzátette, hogy a kormányfő akkor a Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere volt.

Kijelentette, hogy a sukorói földekért az államnak cserealapként felajánlott pilisi és albertirsai területek a csere időpontjában sem voltak és a mai napig sincsenek a befektető, Joáv Blum tulajdonában.

Elmondta, hogy kijelentését arra a két határozatra alapozza, amelyeket a monori, illetve a ceglédi földhivatalok küldtek meg a székesfehérvárinak. Ezek szerint a ceglédi városi ügyészség óvást nyújtott be a monori körzeti földhivatalhoz a pilisi és albertirsai ingatlanok ügyében, ahol az eredeti állapotot állították vissza, vagyis - magyarázata szerint - nem a befektető a két ingatlan tulajdonosa. Hozzátette, ezt erősíti meg a székesfehérvári földhivatalnak megküldött irat, amely szerint miután a cserealapként szolgáló földterületek nem képezik Joáv Blum tulajdonát, az MNV Zrt.-vel kötött szerződés érvényét veszti és az eredeti állapotot kell visszaállítani.

Budai Gyula kijelentette, hogy a vagyongazdálkodási tanács tavaly úgy döntött a cseréről, hogy nem bizonyosodott meg arról, hogy a befektető tulajdonosa-e a két területnek.

Úgy fogalmazott, most már számára is érthető, hogy miért kellett a tavaly július 30-án elfogadott határozat alapján a földhivatalnak még aznap széljegyeztetni a tulajdonjogot. Közölte, ez csak úgy volt lehetséges a számítógépes rendszer miatt, hogy még előző nap "odaszóltak" a hivatalnak, hogy előre generáljanak egy széljegyet.

Budai Gyula szerint az MNV Zrt. több mint egymilliárd forint értékű széljegyet engedett át a befektetőnek olyan földterületekért cserébe, amelyek nem voltak a tulajdonában.

Azt mondta, hogy ebben az esetben nemcsak a hűtlen kezelés miatt kellene nyomozni, hanem azért is eljárást kellene kezdeni, hogy az ügyben döntő kormánytagok hanyag módon bántak a rájuk bízott állami vagyonnal.

Nyakó István MSZP-szóvivőinek szavaira reagálva közölte, most már érti, hogy az MSZP miért nem kívánja támogatni a Fidesz által felállítani kívánt vizsgálóbizottságot. Véleménye szerint ezzel beismerték, hogy az általa felsorolt személyek felelősek a kialakult kaotikus állapotokért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×