eur:
395.61
usd:
366.63
bux:
65620.68
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Örök nyugalomra helyezték Király Bélát

Ma helyezték örök nyugalomra Király Béla nyugállományú vezérezredest a rákoskeresztúri Új köztemető 300-as parcellájában. Király Bélára Hegedűs Zsuzsa emlékezik.

Az 1912-ben Kaposváron született Király Béla vezérezredes, hadtörténész, politikus, élete utolsó 5 évében a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja volt.

A katonai esküt 1930-ban tette le "karpaszományos" gyalogosként a magyar királyi "Zrínyi Miklós" 7. honvéd gyalogezredben. 1935-ben hadnaggyá avatták a Ludovika Akadémián. Részt vett a II. világháborúban, a Don mellett teljesített frontszolgálatot.1945 után hadifogságba került, ahonnan megszökött. 1951-ben koholt vádak alapján az ÁVH letartóztatta. 1952-ben koncepciós perben kötél általi halálra ítélték, majd ezt életfogytig tartó börtönbüntetésre módosították. 1956. szeptember 7-én helyezték ideiglenesen szabadlábra.

Az 1956-os forradalom idején a Forradalmi Karhatalmi Bizottság és a Forradalmi Honvédelmi Bizottmány elnöke, Budapest katonai parancsnoka volt. A forradalom leverése után Ausztriába, majd az Egyesült Államokba emigrált, ahol 1965-ben állampolgárságot kapott. Aktívan kivette részét a politikai emigráció munkájában. Számos előadást tartott a forradalomról a világ különböző egyetemein.

1989-ben hazatért Magyarországra. Beszédet mondott Nagy Imre és társai újratemetésén. Még ez évben a Legfelsőbb Bíróság felmentette az ellene korábban emelt vádak alól, és visszaadta vezérőrnagyi rangját. 1990-ben vezérezredessé léptették elő. Az 1990-es országgyűlési választáson független jelöltként mandátumot szerzett. 1990 novemberében átült az SZDSZ-frakcióba, de a pártba nem lépett be. A honvédelmi bizottság alelnökeként dolgozott. Mandátumát 1994-ig viselte. Tevékenysége elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét és kiskeresztjét is.

Míg egészsége engedte, szinte az utolsó pillanatig dolgozott: könyvet szerkesztett és lektorált. "Úgy hiszem, megtettem, amit a hazámért megteendőnek és megtehetőnek éreztem. A gondviselés és embertársaim mindenért bőkezűen megjutalmaztak" - olvasható életrajzi kötete végén.
Király Béla idén július 4-én, 98 éves korában hunyt el. Végakaratának megfelelően Nagy Imre egykori miniszterelnök nyughelyének közelében, a rákoskeresztúri Új köztemető 300-as parcellájában lelt örök nyugalmat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×