Nem fújják le a Szigetet az influenza miatt

Infostart
2009. július 23. 14:24
Nem marad el a Sziget Fesztivál az újinfluenza-vírus gyors terjedése miatt - közölte az InfoRádióban a rendezvény főszervezője. Gerendai Károly ugyanakkor elmondta: több óvintézkedést is bevezettek, így a betegségről információkat közölnek a műsorfüzetben, a helyszínen pedig kétnyelvű táblák és a hangosbemondó segítségével tájékoztatják a fesztiválozókat. Az országos tisztifőorvos, Falus Ferenc korábban elmondta: nem indokolt a Formula-1-es Magyar Nagydíjra érkező külföldiek elkülönítése sem.

Továbbra is gyorsan terjed az új influenza. Az Egészségügyi Világszervezet már nem is tudja, összesen hányan betegedtek meg világszerte, mert a múlt hét óta nem kér adatokat a fertőzöttek számáról. Az eddigi információk szerint 700-nál is több ember halálát okozta a vírus, Európában a legtöbb haláleset Nagy-Britanniában történt.

Magyarországon is van már halálos áldozata az influenzának: egy 41 éves férfi július közepén halt meg. Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerint mindezek ellenére sem indokolt, hogy a kulturális vagy sportrendezvényeken elkülönítsék a külföldieket, így a Formula-1-es Magyar Nagydíj és a Sziget Fesztivál eseményein sem lesz karantén.

Az unió területén belül a járvány terjedését karanténnal gátolni vagy lassítani nem lehet, tehát nem is tervezzük ilyen intézkedések bevezetését. Ez vonatkozik például a Formula-1-re, a Sziget Fesztiválra, vagy bármilyen más tömegrendezvényre, ahol az egészségügyi biztosítás feltételeit meg fogjuk teremteni - mondta az InfoRádiónak Falus Ferenc.

Elkülönítővel készülnek a Szigeten

A Fidesz szerint ugyanakkor indokolt lenne elgondolkodni azon, hogy megtartsák-e a Sziget Fesztivált, hiszen a rendezvényre olyan országokból is sok látogató érkezik, ahol a vírus már járványt okozott.

A rendezvény főszervezője az InfoRádióban kijelentette, nem kérdés, lesz-e Sziget, hozzáfűzte azonban, hogy több óvintézkedést is bevezetnek. Így a betegségről információkat közölnek a műsorfüzetben, a helyszínen pedig kétnyelvű táblák és a hangosbemondó segítségével tájékoztatják a fesztiválozókat a tünetekről, a fertőzés elkerülésének lehetőségeiről, és arról, hol találják az orvosi sátrat.

Gerendai Károly közölte: ha valaki megbetegszik, elkülönítik, megvizsgálják, és amennyiben szükséges, kórházba viszik.

Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója szerint a mostani lesz a legnagyobb méretű influenza-világjárvány. Magyarországon a tervek szerint szeptemberben kezdődik az influenzavírus elleni védőoltás nagyüzemi gyártása, október végére pedig 4 millió adag vakcina áll majd rendelkezésre, ám a lakosság oltását már a hónap elején elkezdik.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gerendai Károly
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást