eur:
394.01
usd:
368.63
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Meghalt egy kilencéves gyerek Újpesten - a nap hírösszefoglalója

Budapesten meghalt egy 9 éves gyermek az újpesti Aquaworld élményfürdőben. Eddig 111 üzletet zártak be ideiglenesen a Kánikula II. ellenőrzéssorozat keretében. Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A nap hírösszefoglalója

Budapesten meghalt egy 9 éves gyermek az Újpesti Aquaworld élményfürdőben. A rendőrség tájékoztatása szerint a gyermek az egyik medence vízelvezető csatornájába esett. A történtek miatt a rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Jelentősen javult a fegyelem a balatoni vendéglátó-ipari egységek körében. Erről a kancelláriaminiszter beszélt Siófokon a Kánikula II. nevű fogyasztóvédelmi akciósorozat félidejében. Molnár Csaba hangsúlyozta: a július elsején indult ellenőrzésekkor már érvényesült az a kormánydöntés, amely szerint a kisebb szabálysértésekért csak figyelmeztetnek a hatóságok, és büntetést csak nagyobb, illetve ismétlődő szabályszegésért szabnak ki. A Miniszterelnöki Hivatal vezetője szólt arról is, hogy a felmérések alapján a korábbi évekhez képest lényegesen több magyar vendég utazik a Balatonhoz, és nagy számban érkeznek külföldiek is. --A Kánikula II. akciósorozat keretében elsősorban a turisták által leggyakrabban látogatott helyszíneket, így a Balaton térségét keresik fel az ellenőrök. Eddig 111 üzletet zártak be ideiglenesen, 9,4 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, és több mint 2.700 feketemunkást lepleztek le.

Nem tartja indokoltnak a nagyobb rendezvények elhalasztását az új típusú influenza miatt az Egészségügyi Minisztérium. Vojnik Mária államtitkár azt mondta: a szervezők minden szükséges óvintézkedést megtettek. Az országos tiszti főorvos arról számolt be, hogy Brüsszel sem javasolta eddig az Európa különböző városaiba tervezett fesztiválok, kulturális rendezvények lemondását. Falus Ferenc a héten megerősített első magyarországi halálesetre utalva hangsúlyozta: járványról továbbra sem lehet beszélni. -Közben kiderült, hogy Görögországban maradt egy csoportos nyaralás után egy miskolci fiú és tanára; a gyermeknél a vizsgálatok kimutatták az új influenzavírust.

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat a www.felvi.hu portálon. A felsőoktatási intézményekbe való bejutáshoz az idén sem kellett sehol sem a maximális 480 pontot elérni; a legmagasabb pontszám 469 volt, ennyivel juthattak be a hallgatók a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakára. Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke elmondta: orvosi képzésre intézménytől függően 421 és 432 pont közötti eredményt kellett elérni, a jogászképzésben pedig 408 és 426 között alakultak a pontszámok. Az idén - a tavalyi 96 ezerrel szemben - 127.500 diák jelentkezett egyetemekre és főiskolákra, közülük első körben mintegy 94 ezren kerültek be az intézményekbe. Államilag finanszírozott képzésben 66 ezren vehetnek részt.

Elfogadhatatlannak nevezte a BKV humánpolitikai igazgatójának végkielégítés kifizetése utáni foglalkoztatását, és azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben a cég vezérigazgatója. Kocsis István közleményében azt írta: pályázatot írnak ki a poszt mielőbbi betöltésére. Korábban a Magyar Nemzet című lap azt írta: a BKV személyzeti vezetőjének tavaly a prémiumokkal együtt mintegy 100 millió forintos végkielégítést fizettek ki, ennek ellenére Szalainé Szilágyi Eleonóra máig is a társaságnál dolgozik.

A Magyar Bankszövetség elnöke szerint folyamatosan emelkedik a nem fizető hitelesek aránya. Felcsuti Péter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: jelenleg mintegy 700 ezer devizaadós van Magyarországon, közülük mintegy 70 ezren vannak késedelemben. Hangsúlyozta: a csődeljárást, felszámolást és kilakoltatást csak a 180 napon túl tartozóknál kezdik el a kereskedelmi bankok, ez mintegy 10 ezer adóst jelent. A bankszövetség elnöke közölte: a lakossági, a kis- és közepes vállalati, valamint a nagyvállalati adatok egyaránt romlanak.

Elemzők szerint 50 bázisponttal, 9 százalékra csökkenti hétfőn a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A Reuters brit hírügynökség által megkérdezett szakértők úgy vélik: az év végére 8 és fél százalékos, 2010 végére 7 százalékos alapkamat várható.

Katonai tiszteletadással, végakaratának megfelelően Nagy Imre egykori miniszterelnök nyughelyének közelében, a Rákoskeresztúri Új Köztemető 300-as parcellájában helyezték örök nyugalomra Király Bélát. Az életének 98. évében, július 4-én elhunyt vezérezredest a római katolikus egyház szertartása szerint búcsúztatták. Király Béla 1956-ban a Nemzetőrség főparancsnoka, Budapest katonai városparancsnoka volt. A forradalom leverése után külföldön élt, Magyarországra 20 évvel ezelőtt, Nagy Imre újratemetésére tért vissza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×