eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma

Mától hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztást rendelt el csütörtökre és péntekre az országos tiszti főorvos. A déli órákban 40 fok fölötti kánikulát is jelenthet. Szerda óta az UV-B sugárzás is rendkívül erős. Gőzerővel készülnek a melegre a mentők és a BKV is, és a főváros a legforgalmasabb helyeken ismét vizet oszt majd.

Mára várják a szakemberek az év legmelegebb napját. Az országos tiszti főorvos ezért csütörtökre és péntekre másodfokú hőségriasztást adott ki. Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese az InfoRádiónak elmondta, 40 fok is lehet csütörtökön.

Mint mondta, az ország egyes részein a napi átlaghőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ez azt jelenti, hogy 37-40 fok közötti csúcshőmérséklet is lehet.

Páldy Anna szerint a megszokott 2-3 liter helyett, most fogyasszunk 4-6 litert naponta, és figyeljünk, hogy sok só és nátrium legyen az ásványvízben. Hozzátette, ilyenkor be lehet kéredzkedni a légkondicionált közintézményekbe, Páldy Anna a bevásárlóközpontokat javasolja.

Felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne hagyjon gyermeket vagy háziállatot az autóban. Nemcsak a melegre, hanem a nap erejére is figyelni kell, szerdától ugyanis 7,9-es erősségű UV-B sugárzást vár az Országos Meteorológiai Szolgálat légkörfizikusa, Tóth Zoltán.

A tízes skálájú úgynevezett UV-indexen a 7 feletti érték nagyon erősnek minősül, a 8 feletti pedig extrémnek. A figyelmeztetést akkor adják ki a meteorológusok, ha az országnak legalább az ország legalább 50 százalékában nagyon erős sugárzás várható.

Nagy erőkkel készülnek a mentők is a hőségre - mondta az InfoRádiónak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál hozzátette: az ilyen extrémen meleg napokon 30%-kal is megnőhet a hívásszám, és szinte kizárólag olyan esetekhez kell kivonulniuk, ahol a nagy meleg miatt kell életet menteni.

A BKV az összes légkondicionált járművét forgalomba állítja. Szilágyi Károly szóvivő elmondta: a buszvezetők ilyenkor rövidnadrágban dolgozhatnak és oktatást kapna karra, hogy ha a járművön valaki rosszul lett, akkor mit tegyenek.

A BKV egyébként négy forgalmas csomópontban is oszt vizet az utasoknak, és ugyanezt teszi a Fővárosi Vízművek is - mondta Lévai Zsuzsanna szóvivő. Hozzátette: múlt héten 22 500 pohár vizet fogyasztottak el a Deák téren a járókelők, ezen kívül 46 100 db zacskós vizet állítottak elő.

A szakértők azt javasolják, hogy a teendőink közül - amit lehet - halasszuk a jövő hétre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×