Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mától hőségriasztás van érvényben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Másodfokú hőségriasztást rendelt el csütörtökre és péntekre az országos tiszti főorvos. A déli órákban 40 fok fölötti kánikulát is jelenthet. Szerda óta az UV-B sugárzás is rendkívül erős. Gőzerővel készülnek a melegre a mentők és a BKV is, és a főváros a legforgalmasabb helyeken ismét vizet oszt majd.

Mára várják a szakemberek az év legmelegebb napját. Az országos tiszti főorvos ezért csütörtökre és péntekre másodfokú hőségriasztást adott ki. Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese az InfoRádiónak elmondta, 40 fok is lehet csütörtökön.

Mint mondta, az ország egyes részein a napi átlaghőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ez azt jelenti, hogy 37-40 fok közötti csúcshőmérséklet is lehet.

Páldy Anna szerint a megszokott 2-3 liter helyett, most fogyasszunk 4-6 litert naponta, és figyeljünk, hogy sok só és nátrium legyen az ásványvízben. Hozzátette, ilyenkor be lehet kéredzkedni a légkondicionált közintézményekbe, Páldy Anna a bevásárlóközpontokat javasolja.

Felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne hagyjon gyermeket vagy háziállatot az autóban. Nemcsak a melegre, hanem a nap erejére is figyelni kell, szerdától ugyanis 7,9-es erősségű UV-B sugárzást vár az Országos Meteorológiai Szolgálat légkörfizikusa, Tóth Zoltán.

A tízes skálájú úgynevezett UV-indexen a 7 feletti érték nagyon erősnek minősül, a 8 feletti pedig extrémnek. A figyelmeztetést akkor adják ki a meteorológusok, ha az országnak legalább az ország legalább 50 százalékában nagyon erős sugárzás várható.

Nagy erőkkel készülnek a mentők is a hőségre - mondta az InfoRádiónak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál hozzátette: az ilyen extrémen meleg napokon 30%-kal is megnőhet a hívásszám, és szinte kizárólag olyan esetekhez kell kivonulniuk, ahol a nagy meleg miatt kell életet menteni.

A BKV az összes légkondicionált járművét forgalomba állítja. Szilágyi Károly szóvivő elmondta: a buszvezetők ilyenkor rövidnadrágban dolgozhatnak és oktatást kapna karra, hogy ha a járművön valaki rosszul lett, akkor mit tegyenek.

A BKV egyébként négy forgalmas csomópontban is oszt vizet az utasoknak, és ugyanezt teszi a Fővárosi Vízművek is - mondta Lévai Zsuzsanna szóvivő. Hozzátette: múlt héten 22 500 pohár vizet fogyasztottak el a Deák téren a járókelők, ezen kívül 46 100 db zacskós vizet állítottak elő.

A szakértők azt javasolják, hogy a teendőink közül - amit lehet - halasszuk a jövő hétre.