Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felcsuti Péter: Folyamatosan emelkedik a nem fizető hitelesek aránya

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Bankszövetség elnöke szerint folyamatosan emelkedik a nem fizető hitelesek aránya. Felcsuti Péter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az adatok a lakossági, a kis és közepes vállalkozások és a nagyvállalatok között is romlik. Hozzátette: jelenleg mintegy 700 ezer devizaadós van Magyarországon, közülük mintegy 70 ezren vannak késedelemben.

Felcsuti Péter hangsúlyozta: a csődeljárást, felszámolást és kilakoltatást csak a 180 napon túl tartozóknál kezdik el a kereskedelmi bankok, ez mintegy 10 ezer adóst jelent. A Magyar Bankszövetség elnöke szólt arról is, hogy a magánbankoknak nem kell közölniük, hogy a vezetők, dolgozók kapnak-e prémiumot és mekkora a jövedelmük.

Korábban a szocialista Török Zsolt nyílt levélben kérdezte a szervezet vezetőjét arról, hogy a gazdasági válság kirobbanása óta a bankvezetők milyen prémiumokat, jutalmakat és bónuszokat vettek fel, miközben az egyre nagyobb költségeket a bankok az emberekre hárították át. A politikus hozzátette: az MSZP frakció egyetért a Magyar Bankszövetség és a kormány megállapodásávalt, amely azt jelenti, hogy a devizahitelesek terhei nem emelkednek a jövőben, és meghirdettek egy kéthónapos moratóriumot is, aminek ideje alatt a bankok nem kezdeményeznek kilakoltatást.

Török Zsolt emlékeztetett arra, hogy a kormány tegnap döntött a PSZÁF jogkörének bővítéséről, amelynek eredményeként akár kétmilliárd forintos bírságot is kiszabhatnak azokra a bankokra, amelyek megkárosítják ügyfeleiket.