eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma

A leghatározottabban lépnek fel a rendőrök az Újpest-Steaua meccsen

A rendőrség a leghatározottabb fellépést ígéri a ma esti Újpest-Steaua Bukarest labdarúgó Európa-liga mérkőzésen, a stadionon belül és kívül is, ha atrocitásra kerül sor. Bencze József országos rendőrfőkapitány az InfoRádiónak elmondta: még nem hatályos az a jogszabály, amely lehetővé teszi a rendőrségnek, hogy félbeszakítsanak egy mérkőzést, de a szervezők, illetve a rendőrök jelezhetnek a játékvezetőnek, aki dönthet úgy, hogy lefújja a meccset.

A rendőrség mindent megtesz azért, hogy ne legyen szurkolói rendbontás a ma esti Újpest-Steaua Bukarest mérkőzésen - mondta az InfoRádiónak az országos rendőrfőkapitány.

Bencze József kifejtette: a rendőrség vezetői biztonsági egyeztetést tartottak a meccs szervezőivel, és bízik benne, hogy a rendezők betartják a megbeszélteket. A rendőrség a Szusza Ferenc stadionban és azon kívül is ellátja a biztosítást, a magyar rendőrök a 800 román szurkolók a határtól kísérik, és gondoskodnak az elválasztásukról - tette hozzá.

Fontos, ha a beléptetésnél szigorúan ellenőrizzék a csomagokat, ne lehessen bevinni sem pirotechnikai eszközt, sem transzparenst - közölte az országos rendőrfőkapitány. Hangsúlyozta: ha valaki nem megengedett tárgyat tart magánál, azt előállítja a rendőrség, és eljárást kezdeményez ellene. Bencze József azt ígérte, a stadionban és azon kívül is a leghatározottabban fognak fellépni a rendőrök.

Az országos rendőrfőkapitány szólt arról is, hogy egy mérkőzést még nem lehet félbeszakítani a rendőrség kezdeményezésére, de a szervezők, illetve a rendőrök jelezhetnek a játékvezetőnek, aki dönthet úgy, hogy lefújja a meccset.

Korábban Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter azt mondta: ha egy mérkőzésen bűncselekmény történik, bárki is követi el, azt a rendőrségnek meg kell szakítania és eljárást kell indítania.

Sportszerű szurkolást kérnek

Az Újpest arra kérte a csapat szurkolóit, hogy a mérkőzésen kizárólag sportszerűen biztassák a csapatunkat, tartózkodjanak a rasszista és antiszemita megnyilvánulásoktól, illetve a pirotechnikai eszközök használatától, ugyanis ellenkező esetben a klub komoly büntetést kaphat az UEFA-tól. Felhívták a szurkolók figyelmét arra is, hogy a mérkőzésen tartózkodjanak a transzparensek használatától.

Botrányos felirat és bocsánatkérés

A két csapat első, múlt csütörtöki mérkőzésén történt botrányok miatt az UEFA vizsgálatot indított a Steaua és az Újpest ellen is. A szervezet ellenőrének jelentésében négy komoly kihágás szerepelt, ami alapján eljárás indult a román klubbal szemben. Egy román szurkoló a pályára rohant, megdobálták a kiállított Korcsmár Zsoltot, a szurkolók tiltott pirotechnikai eszközöket alkalmaztak, illetve a hazai drukkerek egy ízléstelen felirattal provokálták a magyarokat a stadionban, amelyen az állt: "Mennyi ideig tartja egy magyar nő a szart magában? 9 hónapig!" A transzparens miatt később az egyik legnagyobb román napilap, az Adverul bocsánatot kért.

A bukaresti együttesnek csütörtök hajnalban el kellett hagynia budapesti szállodáját bombariadó miatt, de a Steaua vezetői nem kérték a találkozó elhalasztását.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×