Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Németh Zsolt: Romániában már nem ördögtől való a székely autonómia kérdése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A román kormány továbbra is ellenzi a székelyek területi autonómiáját, a szlovák hatalommal ellentétben azonban a Basescu-kabinet nem hallgatja el ezt a témát, sőt javaslatai vannak a kompromisszumra - mondta az InfoRádióban az Országgyűlés Külügyi és Határon túli magyarok Bizottságának fideszes elnöke.

Az erdélyi magyarság követelései közül kiemelkedik a területi autonómiára való igény - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Németh Zsolt, aki azonban hozzátette: Traian Basescu román államfő a tusnádfürdői beszédében erőteljesen képviselte azt az álláspontot, hogy a területi autonómia ellentétben áll a román alkotmány szellemével.

Az Országgyűlés Külügyi és Határon túli magyarok Bizottságának fideszes elnöke szerint bár a román elnök budapesti látogatásakor is kijelentette, hogy a székelyek soha nem kaphatnak területi autonómiát, az államfő támogatja a minél szélesebb körű decentralizációt és jelezte, készen áll arra, hogy egy intenzív dialógus alakuljon ki a kérdésben.

Németh Zsolt szerint ez is bizonyíték arra, hogy Románia az autonómia ügyében nem azt az "elfojtásos" politikát folytatja, mint Szlovákia. Romániában lehetővé tették, hogy a kérdés helyet kapjon a politikai diskurzusban, és hogy a közvéleményben a téma elveszítse az ördögtől való jellegét - fogalmazott a politikus.

A kettős állampolgárság kérdése


A határon túli magyarokat ki kell menteni a magyar pártpolitikai vitákból, és a következő nemzeti elkötelezettségű kormánynak arra kell törekednie, hogy konszenzust találjon a kettős állampolgárság ügyében - hangoztatta Németh Zsolt.

A Fidesz képviselője jónak tartaná, ha még ebben a ciklusban a parlamenti pártok meg tudnának állapodni ebben a kérdésben, mert ha a kettős állampolgárság ügyét most rendezni tudná a politika, akkor azzal megalapozódhatna egy hosszú távú kulturált nemzetpolitika.

A politikus szerint ezen mindenki nyerne: az MSZP részlegesen jóvá tehetné azt, hogy maga ellen fordította a határon túli magyarokat, akiknek ügye végre konszenzussá válna Magyarországon.

A legfőbb haszonélvezői az érintett kisebbségi magyarok lennének, akik végre az anyaországnak tudnának támaszkodni - fogalmazott Németh Zsolt.

Hanganyag: Exterde Tibor