eur:
393.12
usd:
366.79
bux:
66614.89
2024. április 25. csütörtök Márk

Németh Zsolt: Romániában már nem ördögtől való a székely autonómia kérdése

A román kormány továbbra is ellenzi a székelyek területi autonómiáját, a szlovák hatalommal ellentétben azonban a Basescu-kabinet nem hallgatja el ezt a témát, sőt javaslatai vannak a kompromisszumra - mondta az InfoRádióban az Országgyűlés Külügyi és Határon túli magyarok Bizottságának fideszes elnöke.

Az erdélyi magyarság követelései közül kiemelkedik a területi autonómiára való igény - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Németh Zsolt, aki azonban hozzátette: Traian Basescu román államfő a tusnádfürdői beszédében erőteljesen képviselte azt az álláspontot, hogy a területi autonómia ellentétben áll a román alkotmány szellemével.

Az Országgyűlés Külügyi és Határon túli magyarok Bizottságának fideszes elnöke szerint bár a román elnök budapesti látogatásakor is kijelentette, hogy a székelyek soha nem kaphatnak területi autonómiát, az államfő támogatja a minél szélesebb körű decentralizációt és jelezte, készen áll arra, hogy egy intenzív dialógus alakuljon ki a kérdésben.

Németh Zsolt szerint ez is bizonyíték arra, hogy Románia az autonómia ügyében nem azt az "elfojtásos" politikát folytatja, mint Szlovákia. Romániában lehetővé tették, hogy a kérdés helyet kapjon a politikai diskurzusban, és hogy a közvéleményben a téma elveszítse az ördögtől való jellegét - fogalmazott a politikus.

A kettős állampolgárság kérdése


A határon túli magyarokat ki kell menteni a magyar pártpolitikai vitákból, és a következő nemzeti elkötelezettségű kormánynak arra kell törekednie, hogy konszenzust találjon a kettős állampolgárság ügyében - hangoztatta Németh Zsolt.

A Fidesz képviselője jónak tartaná, ha még ebben a ciklusban a parlamenti pártok meg tudnának állapodni ebben a kérdésben, mert ha a kettős állampolgárság ügyét most rendezni tudná a politika, akkor azzal megalapozódhatna egy hosszú távú kulturált nemzetpolitika.

A politikus szerint ezen mindenki nyerne: az MSZP részlegesen jóvá tehetné azt, hogy maga ellen fordította a határon túli magyarokat, akiknek ügye végre konszenzussá válna Magyarországon.

A legfőbb haszonélvezői az érintett kisebbségi magyarok lennének, akik végre az anyaországnak tudnának támaszkodni - fogalmazott Németh Zsolt.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Erősödik a forint csütörtök reggel

Erősödik a forint csütörtök reggel

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök reggel ugyanis ismét a forinterősödésé a főszerep. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×