Meghalt egy újinfluenzás beteg Magyarországon - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. július 22. 21:06
Meghalt egy új típusú influenzavírussal fertőzött beteg Magyarországon - jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc azt mondta: a 41 éves férfi hirtelen kialakult tüdőgyulladásban halt meg, szervezetében a boncolás után mutatták ki a H1N1-es vírust.

Hangsúlyozta: a betegség általában enyhe lefolyású, a páciens viszont súlyos szív- és tüdőbetegséggel küzdött, és szervezete az influenzát már nem tudta legyőzni. A szakember arról is beszélt, hogy Magyarországon a legfrissebb adatok szerint 36 ember fertőződött meg igazoltan az új influenza vírusával.

Rendkívüli intézkedések a hőség miatt

Rendkívüli intézkedéseket rendeltek el Budapesten és több más városban is a másodfokú hőségriasztás miatt. A napi átlaghőmérséklet csütörtökön és pénteken több helyen meghaladhatja a 27 fokot. A Fővárosi Közterület-fenntartó 20 locsolókocsival hűti az utcákat, a vízművek pedig ismét üzemelteti mobil vízcsomagoló egységét a Deák téren. Lévai Zsuzsanna szóvivő az InfoRádióban elmondta: a kitelepített vízcsomagoló várhatóan péntek estig működik, amikor az előrejelzések szerint már enyhül a kánikula. A Fővárosi Polgári Védelem munkatársai 5 forgalmas csomópontban, a BKV pedig a Moszkva téren, az Oktogonnál, a Blaha Lujza téren és a Boráros téren oszt vizet. A fővárosiak a budapest.hu oldalon tájékozódhatnak az igénybe vehető légkondicionált helyiségekről.

Bajnai: Az eredmények igazolják a kormányt

A miniszterelnök szerint az elért eredmények igazolják a kormány intézkedéseinek helyességét. Bajnai Gordon az InfoRádió Aréna című műsorában példaként említette, hogy stabilizálódott a forint/euró-árfolyam, és a devizahiteleseknek már nem kell aggódniuk az emelkedő törlesztőrészletek miatt. A kormányfő arról is beszélt, hogy jelentősen javult Magyarország nemzetközi megítélése, amit bizonyít, hogy a magyar államcsődkockázatot mutató nemzetközi kamatráta megfeleződött. Hozzátette: a bizalom erősödését jelzi az is, hogy a múlt héten kibocsátott magyar eurókötvénynek kedvező volt a piaci fogadtatása. Bajnai Gordon szerint a hatszoros túljegyzés bizonyítja, hogy Magyarország már ismét finanszírozható a piacról is. Hangsúlyozta: a bizalom egyelőre törékeny, ezért mindenképpen végig kell vinni a programot. A miniszterelnök a kormányzás próbakövének nevezte a költségvetés elfogadását. Azt mondta: lemond, ha a büdzsé nem kapja meg a szükséges támogatást a parlamentben.

Távozik a Magyar Energia Hivatal éléről Horváth J. Ferenc

Mandátumának lejárta előtt mintegy két hónappal távozik a Magyar Energia Hivatal éléről Horváth J. Ferenc. Vigassy Csaba szóvivő elmondta: az elnök szeptember 1-jei hatállyal nyugdíjazását kérte a miniszterelnöktől. Bajnai Gordon kormányfő elfogadta a lemondást, és arra kérte az energiaügyi tárca vezetőjét, hogy mielőbb írjon ki pályázatot a poszt betöltésére. A Népszabadság úgy tudja: az elnök távozása összefüggésben lehet a 4 áramszolgáltatóra vonatkozó határozat módosításával. A Fidesz felszólította a kormányt, hogy bízza az új kabinetre az új elnök kiválasztását, a választásokig pedig ideiglenesen oldja meg a hivatal vezetését.

Steiner: Kizárt, hogy a jövő héten menesztenék a BKV vezérét

Kizártnak tartja az MSZP fővárosi frakcióvezetője, hogy már a jövő héten menesztik a BKV vezérigazgatóját. Steiner Pál azután beszélt erről az InfoRádióban, hogy a Magyar Rádió a közlekedési társasághoz közeli forrásokból úgy értesült: már jövő kedden, a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottságának ülésén dönthetnek Kocsis István távozásáról. A szocialista politikus azt mondta: leghamarabb a Főpolgármesteri Kabinet augusztus 10-ei ülésén tárgyalhatnak az esetleg szükségessé váló lépésekről. Hangsúlyozta: azt remélik, hogy Kocsis István tisztázza magát a sajtóban megjelent vádak alól. A BKV vezérigazgatója - több sajtóorgánum állítása szerint - gyanús ingatlanügyekbe keveredett még a Magyar Villamos Művek vezetőjeként.

Az MTA is szerepet vállal a "nyelvbékítésben"


A Magyar Tudományos Akadémiának kötelessége szerepet vállalni a szlovák államnyelvtörvény ügyében kezdeményezett közös szlovák-magyar konferencia szervezésében, lebonyolításában - mondta a tudós testület elnöke. Pálinkás József közölte: reméli, hogy a magyar és a szlovák akadémia tagjai a találkozón nem a politika, hanem a tudomány logikája szerint érvelnek majd. Az akadémia elnökét Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője kérte fel a konferencia megszervezésére. Közben Hágában találkozott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosával a magyar delegáció. Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő az InfoRádióban azt mondta: Knut Vollebaek fogalmazott meg kritikákat a szlovák államnyelvtörvény módosítására vonatkozóan.