Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jön az év legmelegebb napja, 40 fok is lehet!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csütörtökön és pénteken több helyen 27 Celsius-fok fölött valószínű a napi átlaghőmérséklet, ezért az országos tiszti főorvos az egész ország területére elrendelte a másodfokú hőségriasztást. A meteorológusok szerint a csütörtöki lesz az év legmelegebb napja, a csúcshőmérséklet megközelítheti a 40 Celsius-fokot. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője arra számít, 30 százalékkal több riasztást kapnak a mentősök a rosszullétek miatt. Szerdától ismét vizet osztanak a nagy hőség miatt Budapest forgalmas pontjain a Fővárosi Vízművek munkatársai, míg a BKV valamennyi légkondicionált járművét forgalomba állítja.

Másodfokú hőségriasztást rendelt el csütörtökre és péntekre az országos tiszti főorvos, mert több helyen várhatóan 27 Celsius-fok fölött lesz a napi átlaghőmérséklet. Falus Ferenc országos tiszti főorvos felhívta az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálatok, az önkormányzatok figyelmét arra, hogy az egészségünket érintő megelőző intézkedéseket tegyék meg. Így többek között az esti órákban locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.

"Mindenkire érvényes általános tanács, hogy a hőség idején védjük magunkat sok folyadék fogyasztásával, a déli órákban ne tartózkodjunk napon, óvjuk fejünket, testünket a tűző naptól. Autóba bezárva ne hagyjunk percekre se senkit! Mindannyian fokozottan figyeljünk a kisgyermekekre, idősekre" - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

A meteorológusok úgy vélik, a csütörtöki lesz az év legmelegebb napja, az előrejelzések szerint csütörtökön és pénteken a napi csúcshőmérséklet az ország egyes részein megközelítheti a 40 Celsius-fokot.

A hétvégére lehűlés várható, szombaton egy északnyugat felől érkező hidegfront hatására a Dunántúlon és az Északi-középhegységben már 25 Celsius-fok alatt, az ország többi részén azonban még 25, 26 fok körül, vasárnap pedig már mindenütt 25 fok alatt várható a napi középhőmérséklet.

Erős lesz az UV-B sugárzás is

Az Országos Meteorológia korábbi tájékoztatása szerint szerdától ismét nagyon erős lesz az UV-B sugárzás is. A 7,9 körüli sugárzás az ország nyugati részét és a keleti országrész környékét érintheti. Az északi országrészben és az Észak-Alföldön erős, mérsékelt illetve gyenge UV-B sugárzás várható.

Az OMSZ azt kérte: ha lehetséges, a riasztás visszavonásáig napközben 11 és 15 óra között mindenki kerülje a napozást és később is használjon fényvédő krémet. Fokozottan kell ügyelni a napsugárzás okozta leégés elleni védelemre. Felhívták a figyelmet arra, hogy ilyen erős UV-B sugárzásnál már 15 perc is elegendő ahhoz, hogy normál bőrtípusnál bőrpír keletkezzen.

Sok rosszullétre számítanak a mentők

A csütörtöki nagy hőség idején 30 százalékkal is többször riaszthatják a mentőket - mondta az InfoRádiónak az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál közölte: akik nehezen viselik a hőséget, azok különösen veszélyeztetetté válnak, és a nagy melegben ájulásos rosszullétek, illetve a szívbetegek súlyosabb rosszullétei miatt kell a legtöbbször segítséget nyújtaniuk a mentősöknek.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt tanácsolta, hogy az idősek és szívbetegek ne tervezzenek nagy fizikai megterheléssel járó programot csütörtökre és péntekre, a bevásárlást, vagy ügyintézést halasszák a jövő hét elejére, amikor várhatóan enyhébb lesz az idő. Győrfi Pál hozzátette: fontos, hogy 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, legyen nálunk folyadék és szellős ruhába öltözködjünk.

Ismét vizet osztanak Budapesten

Szerdától három napon át ismét vizet osztanak a nagy hőség miatt Budapest forgalmas pontjain a Fővárosi Vízművek munkatársai. A társaság szóvivője, Lévai Zsuzsanna az InfoRádiónak elmondta: a Deák téren a vízzacskózó berendezés mellett a ballonos vízadagolók is felállítják.

A szóvivő emlékeztetett: múlt héten, a hőségriasztás idején összesen 37500 liter vizet fogyasztottak el a Deák térre betérők. Múlt szerdán egyébként az év eddigi legmagasabb vízfogyasztást mérték Budapesten, a kánikulában összesen 613 ezer köbméter vizet használtak el a fogyasztók.

Lévai Zsuzsanna kiemelte: az előrejelzések szerint augusztusban is számítani kell hőségriadó elrendelésére.

Beveti légkondis járműveit a BKV

A hőségre készül a BKV is: a közlekedési társaság az összes, 190 darab légkondicionált járművét forgalomba állítja csütörtökön - mondta Szilágyi Károly szóvivő. Kifejtette: az utasoknak négy forgalmas ponton osztanak vizet csütörtök déltől késő délutánig, emellett a vezetőknek engedélyezik, hogy rövidnadrágban dolgozzanak.

A sofőrök egészségügyi ismereteket is tanulnak, így ha szükséges, segíteni tudnak a járművön rosszul lett utasoknak - tette hozzá a szóvivő.

Hanganyag: Gál Ildikó, Hegedûs Zsuzsa és Herczeg Zsolt