Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az olasz vámosok két Észak-Koreába szánt luxusjachtot foglaltak le

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az olasz vámőrség két olyan luxusjachtot foglalt le, amelyek Kim Dzsong Il észak-koreai diktátor számára készültek az észak-itáliai Viareggio egyik gyárában - számolt be róla a Corriere Fiorentino című lap.

Az újság keddi írása szerint a vámosok májusban pecsételték le a két megaméretű vízi járműt. A vámosok különleges ügyosztályon dolgozó kollégáiktól kapták az értesítést, hogy egy osztrák cég átengedte a jachtok beszerzési jogát egy kínai társaságnak, amely feltételezhetően kapcsolatban áll az észak-koreai "kedves vezetővel". Az érintett osztrák cégnél az alpesi ország rendőrsége is vizsgálatot tartott.

Az olasz hatóságok ugyancsak beszerezték hajó papírjait, a megrendelést tanúsító iratokat, a bélyegzőket és a számlabizonylatokat. A pénz áramlásának a nyomán haladva sorra nyomozva ausztriai bankoknál az osztrákok hatóságokkal együtt tárták fel, hogy a kifizetések mögött az észak-koreai diktátor áll.

Az ügyben illetékes ügyészség nem döntött a továbbiakról. Olaszországban ugyanis egyelőre nincs meg az az európai uniós törvénykezés, amely külön bűncselekményeként büntetné a közösség által meghatározott termékek egy bizonyos körének az exportját.

A hatósági lefoglalást azért rendelték el, hogy bevárják a külügyi, az igazságügyi és a gazdasági tárcáknak és az európai ügyek minisztériumának a reagálását az ügyre.