Mindig csak hétvégén esik az eső?

Infostart
2009. július 21. 07:02
A meteorológusok szerint a Kárpát-medencébe hat-nyolcnaponta érkeznek meg a frontok, így elképzelhető egy olyan nyár, amikor rendszerint hétvégére romlik el az idő. A hűvösebb levegők egyébként Izland felől érkeznek, a sziget környékén keletkező ciklonok körülbelül hetente alakulnak ki, és nyugatról keletre mozognak - írja az Index.

Két hónap csúszással, a tavalyinál jóval kisebb csinnadrattával és anyagi kerettel, ellenben megnövelt támogatási aránnyal és mértékekkel indul útjának az idén a magánszemélyek régi lakásainak energiatakarékossági korszerűsítését célzó Nemzeti Energiatakarékossági Program - írja a Népszabadság. A fűtéskorszerűsítési beruházásnak és az utólagos hőszigetelésnek most 20 helyett 30, a megújuló energiás berendezések telepítésének pedig 25 helyett 35 százalékát fizeti ki az állam sikeres pályázat esetén. A támogatás felső határa lakosonként 400 ezerről 630 ezerre, megújuló energiák esetén egymillióról majd másfél millió forintra emelkedik.

A Magyar Nemzet azt írja: már idén negyvenfős titkárság segíti a munkáját a három főből álló költségvetési tanácsnak. A februárban megalakult tanács ugyan még nem vizsgálja a jövő évi büdzsét, és előrejelzéseket is csak júliustól kell készítenie, ám az apparátus idei fenntartása mégis 710 millió forintot visz el. A lap azon kérdésére, hogy az apparátusnak idén mi lesz a konkrét feladata, Bozó Ilona, a szervezet ügyviteli igazgatója nem adott választ.

A lakásbiztosításoknál is egyre nagyobb teret nyernek az online megoldások - írja a Napi Gazdaság. Szakértők szerint a könnyebb váltás elérheti, hogy a biztosítóknak - mint a gépjármű-felelősségbiztosításoknál tapasztalható - el kell felejtetniük, hogy díjaikat külső feltételekhez (általában az inflációhoz) igazítják. A gyorsabb migráció nyilvánvalóan ösztönzi a társaságok közötti díjversenyt. Akad azonban olyan tapasztalat is, hogy a lakásbiztosítást neten kötők kevésbé árérzékenyek.

A Világgazdaság azt írja: az egyik legjobban hitelezhető ágazatnak tartják a válság közepette a mezőgazdaságot a hazai bankok: ám mivel a kölcsönnyújtási feltételek itt is szigorodtak, és a termelők is inkább kivárnak, az idén nem növekedett a kihelyezett állomány. Mezőgazdasági gépek vásárlását viszont többen finanszíroznának banki forrásokból. Az ágazat hitelezését az agrártárca is igyekszik elősegíteni: a Magyar Fejlesztési Bank és a minisztérium képviselői tegnap írták alá azt a megállapodást, ami kiterjeszti a bankgarancia-programot.

A portfolio.hu írása szerint a gyorsjelentési szezon kellős közepén járunk, az S&P 500 vállalatainak több mint negyede a héten teszi közzé második negyedéves számait. Az eddigi eredmények alapján elmondható, hogy az amerikai vállalati gyorsjelentések többsége legalább a vártnak megfelelően alakult, bár a gyorsjelentések java még hátravan.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást