eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Megőrülnek a szomszédok a hangoskodó kisdiákoktól

Túl hangosan nevetgélnek és kiabálnak a gyerekek egy brit iskolában, ezért a helyi önkormányzat zajszintmérő szakembereket küldött, hogy ellenőrizzék a környék zajterhelését. Az intézmény szomszédságában élők állítják: nem bírják tovább a hangzavart.

Egy katolikus iskola körüli zajterhelést mérik az önkormányzat ellenőrei, mivel a lakók elviselhetetlen hangzavarra panaszkodnak. Azt állítják, hogy a gyerekek és a testnevelő tanár folyamatos óbégatása miatt a legnagyobb melegben sem nyithatják ki otthonaik ablakait, ha nem akarnak megbolondulni.

A környékbeliek azóta küzdenek a zaj ellen, hogy a Manchester egyik külvárosában álló iskolát 2007-ben kibővítették és két másikkal vonták össze, így már 384 gyerek jár oda. A szomszédok már petíciót is benyújtottak az intézmény ellen a helyi önkormányzathoz, amelynek munkatársai most lendültek akcióba: azt vizsgálják, hogy a zajterhelés meghaladja-e az Egészségügyi Világszervezet által jóváhagyott szintet.

Az iskola igazgatója szerint ők mindent megtesznek a környéken lakók kényelme érdekében - már a jelzőcsengő hangját is megváltoztatták, hogy ne legyen zavaró -, ám úgy tűnik, azoknak semmi sem elég. Még azért is problémáznak, ha a gyerekek nekirugdossák a focilabdát a suli drótkerítésének.

"Tanárként úgy gondolom, az a jó, ha a gyerekek szaladgálnak és élvezik az életet" - mondta John Thorpe, az egyik szomszéd, Bill Disley azonban nem ért vele egyet. "A zaj elviselhetetlen. Sokan azt mondják, a gyerekek azért vannak, hogy zajongjanak, nos, nekem hat unokám van, és ők sem csendesek, de ami itt folyik, az több a soknál."

Bill Disley az elmúlt években nagyjából ötezer fontot (1,6 millió forintot) költött mindenféle zajvédő eszközökre, de hiába: még mindig nem tud nyugodtan kiülni a kertjébe egy hűsölni egy forró napon, mert a gyerekzsivaj az őrületbe kergeti. A mérési eredmények ugyanakkor egyelőre nem támasztják alá panaszát.

A helyi önkormányzat mégis meg szeretné oldani az ügyet, ám hogy hogyan, egyelőre kérdés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×