Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megőrülnek a szomszédok a hangoskodó kisdiákoktól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Túl hangosan nevetgélnek és kiabálnak a gyerekek egy brit iskolában, ezért a helyi önkormányzat zajszintmérő szakembereket küldött, hogy ellenőrizzék a környék zajterhelését. Az intézmény szomszédságában élők állítják: nem bírják tovább a hangzavart.

Egy katolikus iskola körüli zajterhelést mérik az önkormányzat ellenőrei, mivel a lakók elviselhetetlen hangzavarra panaszkodnak. Azt állítják, hogy a gyerekek és a testnevelő tanár folyamatos óbégatása miatt a legnagyobb melegben sem nyithatják ki otthonaik ablakait, ha nem akarnak megbolondulni.

A környékbeliek azóta küzdenek a zaj ellen, hogy a Manchester egyik külvárosában álló iskolát 2007-ben kibővítették és két másikkal vonták össze, így már 384 gyerek jár oda. A szomszédok már petíciót is benyújtottak az intézmény ellen a helyi önkormányzathoz, amelynek munkatársai most lendültek akcióba: azt vizsgálják, hogy a zajterhelés meghaladja-e az Egészségügyi Világszervezet által jóváhagyott szintet.

Az iskola igazgatója szerint ők mindent megtesznek a környéken lakók kényelme érdekében - már a jelzőcsengő hangját is megváltoztatták, hogy ne legyen zavaró -, ám úgy tűnik, azoknak semmi sem elég. Még azért is problémáznak, ha a gyerekek nekirugdossák a focilabdát a suli drótkerítésének.

"Tanárként úgy gondolom, az a jó, ha a gyerekek szaladgálnak és élvezik az életet" - mondta John Thorpe, az egyik szomszéd, Bill Disley azonban nem ért vele egyet. "A zaj elviselhetetlen. Sokan azt mondják, a gyerekek azért vannak, hogy zajongjanak, nos, nekem hat unokám van, és ők sem csendesek, de ami itt folyik, az több a soknál."

Bill Disley az elmúlt években nagyjából ötezer fontot (1,6 millió forintot) költött mindenféle zajvédő eszközökre, de hiába: még mindig nem tud nyugodtan kiülni a kertjébe egy hűsölni egy forró napon, mert a gyerekzsivaj az őrületbe kergeti. A mérési eredmények ugyanakkor egyelőre nem támasztják alá panaszát.

A helyi önkormányzat mégis meg szeretné oldani az ügyet, ám hogy hogyan, egyelőre kérdés.