Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Idén nem fog a szúnyogokon a bevált vegyszer

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ugyanolyan vegyszerekkel, ugyanolyan engedélyekkel és ugyanolyan technológiával irtják a szúnyogokat Magyarországon, mint húsz évvel ezelőtt - mondta az InfoRádió kérdésére a Corax-Bioner Zrt. vezérigazgatója. Lőrincz Árpádot annak kapcsán kérdeztük, hogy sokak szerint már nem olyan hatékony a szúnyogirtás, mint korábban.

Az uniós csatlakozás miatt nem kellett változtatni a szúnyogirtás módszerein, a munkát most is ugyanúgy, ugyanazokkal a - lehetőleg környezetkímélő - vegyszerekkel végzik, mint két évtizeddel ezelőtt - mondta az InfoRádiónak a Corax-Bioner Zrt. vezérigazgatója.

Lőrincz Árpád szerint a szúnyogirtás hatékonysága nem változott, ám időnként előfordul, hogy ugyanaz a szer ugyanabban a dózisban használva kevésbé válik be a vérszívók ellen, mint máskor. A 80 százalékos hatékonyságot általában sikerül elérni - tette hozzá.

Az idei év kivétel, hiszen ilyen invázió régóta nem fordult elő: rendkívül sok volt ugyan a szúnyog a legutóbbi árvíz idején, de csak az árterületeken - magyarázta Lőrincz Árpád, hozzáfűzve: ráadásul a legtöbb település egy-egy nyáron csak három-négy alkalommal tudja megfizetni az irtást.

Ennek oka, hogy az önkormányzatoknak évről évre kevesebb a pénzük, de csökkent szúnyogirtásra szánt állami támogatás összege is: korábban 200 millió forint volt, majd 120-ra, végül 80-ra csökkent - jegyezte meg a Corax-Bioner Zrt. vezérigazgatója.

Hanganyag: Nagy Tamás