Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy felmérés szerint a bolgárok nem bíznak a romákban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy friss közvélemény-kutatás szerint a bolgárok egészében véve előítéletekkel viseltetnek az országban élő kisebbségek iránt, és a romáknál csak a fekete bőrű, az arab vagy az ázsiai bevándorlókkal szemben viseltetnek nagyobb ellenszenvvel.

A Nyílt Társadalom Intézet felmérésének eredményeit kedden ismertették Szófiában.

Az adatokból kiderült, hogy a széles körben elterjedt sztereotípia szerint a lakosság kilenc százalékát alkotó romák "tolvajok", "koszosak" és "tudatlanok".

Pozitívan változott viszont a bolgárok véleménye az ugyancsak kilenc százalékos részarányt képviselő törökökről, akiket "dolgosaknak" és "vállalkozó szelleműeknek" tartanak, a korábbi előítéletek, miszerint "fanatikusan vallásosak" és "kegyetlen emberek", visszaszorultak. Türelem jellemzi a bolgárokat a zsidók és az örmények esetében is, előbbieket "gazdagoknak" és "vállalkozó szelleműeknek", utóbbiakat "találékonyaknak" tekintik.

A külföldiek közül leginkább az Európai Unió (EU) országaiból érkezetteket fogadják el a bolgárok, a fekete bőrűeket pedig a legkevésbé, függetlenül attól, hogy melyik kontinensről érkeztek.

A munkát illetően a megkérdezettek mindössze 11 százaléka hajtaná végre egy néger, roma, kurd, albán vagy vietnami főnök utasításait, ám 44,5 százalék nem ellenkezne, ha valamelyik EU-tagállamból érkezett külföldi dirigálna.

A bolgároknak csak 26 százaléka lenne hajlandó roma, fekete-afrikai vagy albán család mellett élni, 55 százaléka viszont bármelyik uniós polgárt elfogadná szomszédnak. Romát vagy kurdot a válaszadók 23 százaléka, négert vagy vietnamit 26 százaléka látna vendégül otthon.

Roma, kurd vagy néger házastársat a bolgárok 11 százaléka fogadna el, több mint 44 százaléknak viszont nem lenne kifogása, ha a házastársa az EU valamelyik országából származna.