eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tölgyessy: Háború lesz a költségvetés megszavazása után

A régióban egész kivételesnek számító változások mentek végbe a magyar belpolitikában az év első felében - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A válságkezelő intézkedésekkel sikerült megakadályozni a forint összeomlását, és finanszírozható maradt a magyar állam is, de mindeközben megrendült a politikai szerkezet baloldali pillére. Mint fogalmazott, a kormány nem tud kilépni az indulatok erőteréből, és ez azt eredményezi, hogy a jobboldalon mind erősebb lesz a vágy valamiféle "végső igazságtételre".

Az első félévben a legnyilvánvalóbb változás a baloldal öt éven át meghatározó politikusának, Gyurcsány Ferencnek a távozása volt. Ezzel együtt a politikai szerkezet baloldali pillére is megrendülni látszik, miközben új szereplő lépett a színre: a Jobbik - mondta Tölgyessy Péter az MR1 Kossuth Rádió adásában, hozzátéve: nem lehet biztosra venni, hogy ezek a változások teljesen átalakítják a magyar politikai szerkezetet, sok múlik ugyanis a következő választásokon.

A szocialisták például abban reménykednek, hogy ha nem tesznek semmit, akkor előbb-utóbb újra ők lesznek a váltópárt. Ebbe azonban nemcsak a pártok, hanem a világgazdasági helyzet is beleszólhat.

A politikai elemző szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége végén három válság is találkozott, ami végül a távozásához vezetett. Az osztogatás még Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején kezdődött (döntően azért, hogy megakadályozzák Orbán Viktor visszatérését a hatalomba). Ehhez adódott még az is, hogy a magyar társadalmi modell nem igazán növekedésbarát, és közben pedig a világgazdasági válság is visszavetette az országot.

Még jó ideig nem fog szárnyalni a gazdaság

Gyurcsány Ferenc távozása után volt egy rettenetes hetük a szocialistáknak, hirdetést adtak fel, hogy keresik Magyarország miniszterelnökét, de végül Bajnai Gordon személyében megtalálták azt a kormányfőt, aki meglepően gyorsan meghozta azokat az intézkedéseket, amelyeket Gyurcsány Ferenc nem tudott, és elindult a válságkezelés - fogalmazott Tölgyessy Péter.

Úgy véli: a válságkezelő intézkedésekkel sikerült megakadályozni a forint összeomlását és finanszírozható maradt a magyar állam is. Nem tartja valószínűnek azonban, hogy a gazdaság állapota miatt jókedvűek lesznek az emberek a második félévben. Bár az előrejelzések szerint a hat-hétszázalékos gazdasági visszaesés nem lesz rosszabb, nem várható gyors növekedés sem, tehát a legvalószínűbb, hogy a gazdaság jó ideig nem fog még szárnyalni.

Ezeknek az intézkedéseknek egy részét meg kellett hozni, hogy egyensúlyban legyen a költségvetés. Mivel a bajt az átgondolatlan, nagy arányú nyugdíj- és közalkalmazotti béremelés okozta, a legésszerűbb ezek visszavágása volt - mondta az elemző. Az intézkedések másik, jövőre esedékes részét azonban Tölgyessy Péter szerint okosabb, ha a választások után egy új, négyéves felhatalmazással rendelkező kormány hozza meg.Nincs értelme az előrehozott választásoknak

Nem sok értelme van az előre hozott választásoknak - mondta az elemző. A baloldal úgy gondolja, hogy más nem is tud kormányozni Magyarországon, mindeközben rohamosan csökken a társadalmi támogatottsága.

Az általuk képviselt politikának a legfőbb oszlopa az éppen totális válságban lévő SZDSZ volt - fogalmazott Tölgyessy Péter, aki szerint az is világos, hogy a baloldal időnyerése politikailag nem jelent mást, mint ennek a sok éve folyó hidegháborúnak a folytatását.

A kormány nem tud kilépni az indulatok előteréből

Tölgyessy Péter szerint van alapja annak a jobboldali gondolatmenetnek, hogy a baloldal mindent megtesz azért, hogy politikailag hatalmon maradhasson, és távol tartsa a közhatalomtól a jobboldalt. Ezért folytatta azt a gazdaságpolitikát, amelyet ma már a baloldal is hibásnak tart. Az alkotmányjogász szerint éppen ezért nehéz lenne elvárni a jobboldaltól, hogy most hirtelen mindent felejtsen el.

A hatalmi logikának megfelelően a jobboldal tehát még azokat a javaslatokat sem támogatja, amelyek nyilvánvalóan szükségesek a válságkezeléshez. Ezért lett például az ingatlanadóból politikailag szimbolikus ügy, amelyre a jobboldal kategorikusan nemet mond.

Ennek a helyzetnek a következménye az is, hogy a kormány nem tud kilépni az indulatok erőteréből, ami pedig azt eredményezi, hogy a jobboldalon mind erősebb lesz a vágy, hogy valamiféle végső igazságtételt tegyen, és megbüntesse ezeket a hibákat. Az új kormány könnyen érezheti úgy, hogy sokat segíthet neki a még hátralévő nehéz döntések meghozatalában, ha felmutatja a felelőst. Elképzelhető, hogy a következő ciklus végére is marad a stagnálás közeli állapot, és ekkor könnyen lehet, hogy bűnbakra lesz szükség.

Tölgyessy Péter szerint egyértelmű, hogy a költségvetés elfogadása után elszabadul a háború. A baloldal most még tehetett volna egy hatalomátadó gesztust, amely esetleg enyhítette volna a háborús logikát. A következő évadban már a választási kampány logikája fog érvényesülni

Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×