Gulyás József: várható volt Laborc távozása

InfoRádió / MTI
2009. július 20. 21:23
Az utóbbi hetek történései után várható volt Laborc Sándor távozása - közölte hétfőn az MTI-vel Gulyás József, az SZDSZ szakpolitikusa, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagja.

Az UD Zrt.-ügyben tett tavaly őszi bejelentés és az annak nyomán indult eljárás előkészítésében kulcsszerepe volt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) most lemondott főigazgatójának - mondta, hozzátéve, "nyilvánvaló, hogy (azt) az NBH részéről nem sikerült kellően alátámasztani, ha különböző pontokon megszüntették ezeket az eljárásokat".

A liberális politikus utalt arra: Laborc Sándor hivatalba lépése előtt a nemzetbiztonsági bizottságban vita folyt a kinevezéséről és annak előkészítéséről, és a testület végül nem támogatta, hogy ő legyen az NBH főigazgatója - Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő a szakminiszter javaslata alapján ennek ellenére kinevezte őt.

"Bízom benne, hogy most nem követ el hasonló hibát a titokminiszter", és az NBH új vezetője a pártokkal folytatott körültekintő egyeztetés után, a szakbizottság támogatását maga mögött tudva léphet hivatalába - mondta.

Gulyás József hangot adott azon álláspontjának, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok akkor végezhetik eredményesen a munkájukat, ha sikerül elfogadtatniuk a közvéleménnyel és az ellenzéki pártokkal, hogy depolitizáltan működnek.

A Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája hétfőn közölte: lemondott a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, Laborc Sándor dandártábornok, a lemondást szeptember 1-jei hatállyal elfogadta Bajnai Gordon miniszterelnök. Laborc utóda Balajti László dandártábornok, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat jelenlegi főigazgatója lesz.

A közlemény szerint a főigazgató azzal indokolta döntését, hogy "olyan anomáliákat érzékelt az UD Zrt. ügyében folyó vizsgálat kezelésében a nyomozóhatóság, illetve az ügyészi szervek részéről, amelyek a feljelentés pontjainak nagyobbik részében a nyomozás megszüntetéséhez vezettek, és ez nem teszi számára lehetővé, hogy a jövőben teljes értékű munkát folytasson".

Demeter Ervin, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy a Fidesz szerint Laborc Sándor pártpolitikai célokra használta a szolgálatokat, és csak idő kérdése, mikor hallgathatják ki gyanúsítottként az UD Zrt.-hez kapcsolódó ügyben.

Tóth Károly, a bizottság szocialista alelnöke szerint Laborc Sándor vezetése alatt lelkiismeretes, jó színvonalú munkát végeztek a szakszolgálatok.