Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Giró-Szász: Semmi nem indokolja az SZDSZ továbbélését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Századvég Alapítvány igazgatója szerint sem a párt ideológiai alapja, sem a politikai mondanivalója, sem a politikusi színvonal nem indokolja azt hogy az SZDSZ tovább éljen. Giró-Szász András az InfoRádió Aréna című műsorában rámutatott: a jelenleg 1 százalékos támogatottsággal bíró pártban legalább három erő áll egymással szemben.

Számos törésvonal szabdalja szét a fennmaradásáért küzdő SZDSZ-t. Giró-Szász András szerint a '90-es évek végére a régi gárda mellett már kinevelődött a pártban egy új generáció. Az elmúlt öt évben egy újabb csoport, fiatalabb, előretörő politikusok jelentek meg a pártban - például Kóka János -, ők főleg a parlamenti frakciót osztotta meg.

Ez a törésvonal nem tompult, sőt felerősödött, miután a párt vezetői egy velük ellentétes politikát fogalmazott meg.

A párton belüli konfliktusokat növelte, hogy a fiatalabb politikusok nem engedték az SZDSZ régi vezetését 20 év után szó nélkül elvonulni, és a nyilvánosság előtt akarták megnevezni az SZDSZ népszerűségvesztésének felelőseit.

A politikai elemző szerint ez nem magyarázható pusztán személyi ellentétekkel. Mint mondta, társadalmi tőkét kovácsolni egy népszerűtlen párt számára csak úgy lehet, ha a tömörülés hitelt tud adni a politikájának.

A szakértő az SZDSZ népszerűtlensége mögött látta azt is, hogy a párt, bár számos értékes tárcát birtokolt kormánytagként, ezek mögött nem éreztetett koherens politikát, csupán "önálló politikai aktorok játszóterévé tette azokat".