eur:
393.87
usd:
369.12
bux:
65842.8
2024. április 23. kedd Béla

Fidesz: Laborc Sándor is gyanúsított lehet

Lemondott a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója. Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke az InfoRádiónak azt mondta: jó színvonalú munkát végzett Laborc Sándor, míg a fideszes Demeter Ervin nem tartja kizártnak, hogy hamarosan a lemondott főigazgatót gyanúsítottként hallgatja ki az ügyészség az UD Zrt. ügyével összefüggésben.

Tarthatatlanná vált Laborc Sándor helyzete, hiszen nemcsak az általa kezdeményezett eljárásokat utasították el a nyomozó hatóságok, hanem megkérdőjeleződött a Nemzetbiztonsági Hivatal eljárásának jogszerűsége is - mondta az InfoRádiónak a Fidesz képviselője, Demeter Ervin, miután az NBH főigazgatója lemondott.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának tagja kiemelte: a Fidesz kezdettől fogva szakmailag és emberileg is alkalmatlannak tartotta Laborc Sándort az NBH vezetésére, mert a Nemzetbiztonsági Hivatal feladata nem pártérdekek szolgálata, hanem a nemzet biztonságának megóvása.

A fideszes politikus nem tartja kizártnak, hogy hamarosan Laborc Sándor gyanúsítottként való kihallgatása is megtörténhet az UD Zrt. ügyével összefüggésben. Demeter Ervin kifejtette: a lemondott főigazgatót a jogosulatlan adatkezelésről szóló ügyben hallgathatják ki, mivel az ügyben az NBH gyűjtötte az adatokat. A politikus emlékeztetett: Laborc Sándor korábbi főnökét, Szilvásy György volt titokminisztert gyanúsítottként hallgatták ki, ebből logikailag következik a most lemondott főigazgató gyanúsítottként való kihallgatása is.

Demeter Ervin szerint Laborc Sándor után Szilvásy Györgynek is távoznia kell a közéletből, azaz az ÁPV Rt. igazgatói posztjáról.

Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke az InfoRádiónak azt mondta: jó színvonalú munkát végzett Laborc Sándor, és úgy járt el, ahogy az egy főigazgatótól elvárható.

Az MSZP-s politikus kiemelte: valóban vitatott volt az UD Zrt. ügye, és tisztességesnek tartja, hogy Laborc Sándor kérte a felmentését, miután a rendőrség és az ügyészség másként ítélte meg az ügyet.

A Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája hétfőn közölte: lemondott a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, Laborc Sándor dandártábornok, szeptember 1-jei hatállyal életbe lépő lemondáts Bajnai Gordon miniszterelnök elfogadta. Laborc utóda Balajti László dandártábornok, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat jelenlegi főigazgatója lesz.

A közlemény szerint a főigazgató azzal indokolta döntését, hogy "olyan anomáliákat érzékelt az UD Zrt. ügyében folyó vizsgálat kezelésében a nyomozóhatóság, illetve az ügyészi szervek részéről, amelyek a feljelentés pontjainak nagyobbik részében a nyomozás megszüntetéséhez vezettek, és ez nem teszi számára lehetővé, hogy a jövőben teljes értékű munkát folytasson".

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×