A rendőrség fellép a melegfelvonulás megzavarói ellen

Infostart
2009. július 20. 18:07
Idén eljárás indítható az ellen, aki a melegfesztivál megzavarására készül - mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. Az ősszel elfogadott jogszabályok ugyanis büntetik a testi sértés előkészületét is.

A rendőrség határozott intézkedésekkel biztosítani fogja, hogy a melegek háborítatlanul fejezhessék ki közösséghez való tartozásukat és szexuális orientációjukat - mondta az igazságügyi és rendészeti miniszter, aki egyeztetésre hívta a meleg szervezetek képviselőit.

Tavaly ellentüntetők zavarták meg a melegfelvonulást, Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, és tojásokat dobáltak; és rátámadtak a rendőrökre is. Tizenkilencen megsérültek, a rendőrség 57 embert állított elő.

Draskovics Tibor elmondta: tavaly ősszel életbe léptek olyan jogszabályok, amelyek büntetik a súlyos testi sértés előkészületét is. Hozzátette: a rendőrség az internetet is figyelni fogja, hogy szervezkedik-e valaki a Meleg Méltóság menet megzavarására, azzal szemben ugyanis még a fesztivál előtt intézkedni fognak.

Ahogyan tavaly nyáron még nem, ősz óta már a súlyos testi sértés előkészülete is büntetendő. Azaz, ha valaki az interneten szervezkedik, már elköveti ezt a tényállást.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy Magyarországon - az alkotmányos keretek között - mindenkinek joga van politikai véleménye vagy egy csoporthoz való tartozása kifejezésére. Ám mint mondta: aki ezt a keretet túllépi, azt a szervezetet akár fel is lehet oszlatni.

A Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke elmondta: ügyelnek arra, hogy a felvonulás alatt semmilyen, mások érzékenységét sértő mozzanat ne történhessen, ahogyan erre két évvel ezelőtt volt példa.

A melegfesztivál idén augusztus 30-a és szeptember 6-a között lesz; a Meleg Méltóság menetét szeptember 5-én szervezik meg.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást