Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megérkezett a vihar - kiterelik a Balatonból a fürdőzőket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Zala megyénél lépett be az országba a zivatarvonal - tájékoztatta Fodor Zoltán veszélyjelző meteorológus.

Fodor Zoltán elmondta: az Országos Meteorológia Szolgálat már ki is adta a Dunántúlon a narancssárga a riasztást, ahol heves, felhőszakadással kísért zivatarokra, rövid idő alatt nagy mennyiségű, akár 30 milliméter feletti csapadékra kell számítani.

A front és a hozzá kötődő zivatarok végigvonulnak az országon, szinte nem lesz olyan terület, amelyet nem érintenek - közölte a meteorológus. Hozzátette: a zivatarok a kora délutáni órákra elérhetik a Duna vonalát, a kora esti órákban pedig már a Tiszántúli térségben várhatók.

A zivatarokat több felé jégeső, felhőszakadás, viharos széllökés kísérheti, akár 90-100 kilométer/órát meghaladó széllökésre is lehet számítani, egy-egy térségben akár 50 millimétert meghaladó csapadék is lezúdulhat viszonylag rövid idő alatt - mondta Fodor Zoltán.

A meteorológus szerint a főváros térségét a kora délutáni órákban érheti el a viharzóna, amely gyorsan érkezik, s 60-70 kilométer/órás sebességgel vonul majd át Budapest felett.

Az európai időjárási vészjelző rendszerben a sárga szín potenciálisan veszélyes jelenségeket, a narancssárga és a piros fokozat pedig veszélyt jelez. Narancssárga riasztás esetén kisebb területeket, a piros fokozatnál az adott régió nagy részét érintő heves zivatartevékenység várható.

A Balatonhoz érkezett a viharzóna

A vízimentők és a vízirendészek több mint 20 hajóval terelik ki a Balatonból a fürdőzőket, horgászokat és hajókat - mondta Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat Egyesületének szóvivője. Hozzátette: az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint fél egy körül éri el a Balatont a viharzóna, amelynek egyik gócpontja a keszthelyi öböl lesz.

Tar Mihály közölte: másodfokú viharjelzés van érvényben az egész Balatonon. A vízben ilyenkor tilos fürdőzőknek tartózkodni, és a most érkező viharban ez azoknak a vitorlásoknak sem ajánlott, amelyek egyébként a másodfokú viharjelzésnél még megtehetnék - tette hozzá. Kiemelte: a horgászokat is igyekeznek kiterelni a vízről.

A szóvivő elmondta még: a vízimentők valamennyi hajójukkal vízre szálltak fél 11 körül, hogy a vizirendészettel közösen kiürítsék a tavat, előbbieknek 6, utóbbiaknak 15-16 hajójuk látja el ezt a feladatot.

Tar Mihály kiemelte, hogy a meteorológiai előrejelzés szerint a keszthelyi öbölbe 100-120 kilométer/órás sebességgel érkezik meg a vihar.