Varga Mihály: Évek óta nem vett fel ilyen drágán hitelt Magyarország

Infostart
2009. július 17. 21:06
Varga Mihály, az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes elnöke szerint súlyos hiba volt az eurókötvény kibocsátása, Magyarország régen nem vett már fel ilyen drágán hitelt. A politikus Bajnai Gordon miniszterelnök a bankvezetőkkel folytatott megbeszélésével kapcsolatban az InfoRádiónak elmondta: semmi sem történt, ami a következő hónapokban meg tudná védeni a hitelt törlesztőket a szerződésmódosításoktól.

Évek óta nem vett fel olyan drága hitelt Magyarország, mint most, az eurókötvény kibocsátásával - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes elnöke.

"Hosszú időn keresztül azt hallottuk, hogy az IMF-hitel azért jó, mert olcsó, most pedig azt halljuk, hogy ez azért jó, mert piaci - itt már kevesebbet beszélnek a kamatról" - tette hozzá Varga Mihály, aki szerint az országnak még messze nem sikerült megoldania a gazdasági válság okozta problémákat.

A miniszterelnök pénteken bejelentette: a kormány az egyoldalú szerződésmódosításokat illetően kéthónapos moratóriumban állapodott meg a bankokkal. Ezzel kapcsolatban a fideszes politikus úgy fogalmazott: Bajnai Gordon és a bankvezetők tárgyalásán nem történt semmi érdemleges, semmi olyan, ami a következő hónapokban meg tudná védeni a hitelt felvett ügyfeleket a szerződésmódosításoktól.

A kormányfő pénteken azt is közölte, hogy szeptember elejéig elkészítik azt a banki etikai kódexet, amely tartalmazza, hogyan, miként képezhetik a bankok a kamatot és a kezelési költséget. A dokumentum elfogadása nyomán csökkenhetnek a hitelek törlesztőrészletei. Erről szólva Varga Mihály elmondta: nem érti, hogy a pénzintézetek eddig miért nem dolgoztak ki a fogyasztókkal szembeni eljárásokat rögzítő, saját etikai kódexet.

Jobb későn, mint soha, ám az etikai kódex betartása nem lesz kötelező - jegyezte meg a költségvetés a költségvetési bizottság elnöke. Hozzátette: bár a tervek szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálja majd, hogy alávetik-e magukat a bankok a dokumentumban foglaltaknak, egyelőre kérdés, hogyan fogja a felügyelet a jogszabályban nem rögzített előírásokat számon kérni.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Oszkó Péter a kötvénykibocsátásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást