eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Mráz: Nem kell aggódnia Bajnainak az SZDSZ belső harca miatt

Szeptemberben vélhetően bizalmi szavazás lesz Kóka János szabad demokrata frakcióvezető személyéről, amely pontot tehet a párton belüli belső harcra - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója. Mráz Ágoston Sámuel szerint a Bajnai-kormány támogatása nem kerül veszélybe, akárhogyan is alakul az SZDSZ belső harca.

A párton belüli harcnak ugyan vége van, de a frakción belülinek még nincs: Kóka János nem mondott le a frakcióvezetésről, és láthatóan nincs egyedül az SZDSZ-en belül - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója, aki azonban hozzátette: szeptemberig még tovább alakul a frakción belüli erőcsoportok rendszere.

Mráz Ágoston Sámuel valószínűnek tartja, hogy a parlamenti ülésszak kezdete előtt bizalmi szavazás lesz Kóka Jánossal szemben, és ez tehet végleg pontot a belső harc végére.

Ha az SZDSZ frakcióvezetője meg tudja őrizni pozícióját, akkor megmarad az a kétfejűség, amely az elmúlt egy évben jellemezte a pártot - mondta az elemező, aki szerint ha Kóka János megbukik mint frakcióvezető, akkor elmondható: Retkes Attila két hónap alatt sikeresen átvette a párt irányítását.

A Nézőpont Intézet kutatási igazgatója úgy véli, hogy Kóka Jánosnak meglesz a többsége a szavazáson, vagyis ő marad az SZDSZ képviselőcsoportjának vezetője.

Mráz Ágoston Sámuel ugyanakkor hangsúlyozta: attól, mert Retkes Attila az SZDSZ elnöke, még nem ő a meghatározó személyisége, ugyanis a szabad demokraták esetében a frakciónak van pártja, nem pedig a pártnak frakciója.

Az "SZDSZ romjaiból" gond nélkül megvan a kormány támogatása

A szocialista pártnak 188 képviselője van a parlamentben, az abszolút többséghez pedig 194 kell, vagyis 6 képviselőre van szüksége, ez pedig az "SZDSZ romjaiból könnyűszerrel megvan" - fogalmazott az elemző, aki szerint éppen ezért nincs miért aggódnia Bajnai Gordonnak.

Úgy véli: a kormány támogatása az MSZP-n múlik, vagyis ha a szocialisták egységesen támogatják a miniszterelnököt, akkor mindenképpen meglesz a költségvetés elfogadásához és egy esetleges bizalmi szavazás kivédéséhez szükséges többség.

Mráz Ágoston Sámuel ugyanakkor hozzátette: az MSZP-ben is egyre többen vannak olyanok, akik "egyéni utakat keresnek", és nyáron komoly belső küzdelem várható a nyáron, mivel beindul a nyomásgyakorlás a költségvetéssel kapcsolatban, és terítéken lesz a listaállítás, valamint a miniszterelnök-jelölt keresése is.

Az elemző azonban kicsi esélyt lát arra, hogy a szocialista frakción belül valaki szembeszálljon a pártvezetéssel - legalábbis a nyilvánosság előtt.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×